Facebook image
Mentés

Választás előtt a vállalkozók: EVA, KATA, KIVA, TAO - Összehasonlító kalkulátorunk segít a döntésben

Jövőre két új adónemmel bővül a kisebb vállalkozások által választható adónemek palettája. Új, KIVA, KATA, EVA, TAO összehasonlító kalkulátorunkkal szeretnénk segíteni a régi és új adózási formák közötti választásban.

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára két új adónem jelenik meg jövőre, miközben megmarad az EVA: a pénzforgalmi szemléletű kisvállalati adó (KIVA),valamint a kisvállalkozások tételes adója (KATA).  Egyszerűségük miatt várhatóan mindkét adónem népszerű lesz a vállalkozások körében. December 3-án rendezett online adókonferenciánkon ezzel kapcsolatban Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy 2014-ben a két adónemet választó vállalkozások száma elérheti a félmilliót.

Felmerül persze a kérdés, hogy érdemes-e az új adónemekre váltani? A választás előtt mindenképpen alapos mérlegelésre és kalkulációkra van szükség. A döntési folyamat támogatása érdekében létrehoztuk  kalkulátorunkat, mely segítségével a KIVA, a KATA, az EVA és a társasági adó kínálta lehetőségeket hasonlíthatók össze.

A határidők is sürgetnek, hiszen a KIVA hatálya alá december 1-jétől 20-áig lehet bejelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, de a cégek január 15-éig meggondolhatják magukat, és visszavonhatják bejelentkezésüket. (A KIVA részleteiről olvassa el korábbi bejegyzésünket.) A KATA hatálya alá bármikor szabadon be lehet jelentkezni, a vállalkozás a bejelentkezés utáni hónap első napjától adóalanynak számít, az új cégek pedig azonnal bejelentkezhetnek.

Azoknak az EVA szerint adózóknak, akik a váltást tervezik, érdemes döntésüket még az idén decemberben meghozniuk és a KATA választására irányuló bejelentésüket az adóhatóság felé megtenni. A döntés decemberi meghozatala azért is javasolt, mivel a késlekedő adózók azzal fognak szembesülni,  hogy döntésük elhalasztásának eredményeként jövőre kétféle szabály szerint kell majd adókötelezettségeiket teljesíteniük.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom