Facebook image
Mentés

Kisvállalati adó – kedvező módosítások, 25 nappal hosszabb időnk van a döntésre!

A módosítások alapvetően a KIVA-t kívánják vonzóbbá tenni, hiszen az eddigi szakmai visszajelzések alapján ez az adónem nem annyira népszerű a vállalkozások körében, mint ahogy azzal előzetesen számoltak.

KIVA – további módosítások

Az év végéhez közeledve az új kisvállalati adónemek vonatkozásában folyik a mérlegelés, számolás, hogy kinek éri meg az új adók közül választani. A számítások közben számos kérdés merült fel, amelyek miatt a KIVA választása bizonyos esetekben hátrányt okozhatott azoknak, akik a jövő évtől ezt az adónemet kívánták választani. Többek között kérdésként merült fel a korábbi évek elhatárolt veszteségének a felhasználhatósága, a munkahelyvédelmi akcióterv bizonyos kedvezményeiből történő kimaradás, a gyorsított értékcsökkenési leírásból fakadó hátrányok kezelése. Ezek mellett természetesen további fontos „apróságokra” is oda kell figyelni, amelyekre korábbi blogbejegyzésünkben hívtuk fel a figyelmet. Érdemes végigmenni a legutóbbi KIVA-t érintő tövénymódosításokon.

Az 5 leglényegesebb változás

  1. A korábbi szabály szerint az adóalanyok 2012. december 20-ig élhettek a KIVA tekintetében a választás jogával, amelyet 2013. január 15-ig visszavonhattak. A KIVA választására a beterjesztett módosítás alapján 2013. január 15-ig lesz lehetőség, ennek megfelelően 25 nappal több idő áll rendelkezésre a végleges döntés meghozatalára. Azok az adóalanyok, akik esetleg már a KIVA alá bejelentkeztek, továbbra is 2013. január 15-ig visszavonhatják választásukat.
  2. A korábbi években felhalmozott elhatárolt veszteség felhasználását kedvezőtlenül érintette a KIVA szabályozás, amely szerint az adóalanyiság minden évében az elhatárolt veszteségnek 20 százalékát, illetőleg az arányos részt elszámoltnak kellett tekinteni. A módosítás szerint az elhatárolt veszteség elszámolható lesz a KIVA adóalap terhére az adóalanyiság alatt.
  3. Abban az esetben, amennyiben a KIVA alanya társasági formát vált az adóalanyisága alatt, az adóalanyiságát továbbra is fenntarthatja. Ez a korábbi szabályozás esetében nem volt lehetséges.
  4. A módosítás értelmében a KIVA-alanyoknak nem kell az eszközeik tekintetében gyorsított értékcsökkenési leírással számolni, továbbá a KIVA adóalanyiság előtt beszerzett immateriális javak és tárgyi eszközök számított nyilvántartási értékét 10 év alatt egyenlő részletben le lehet írni a KIVA adóalapból.
  5. A 25 év alatti pályakezdők, a tartós munkanélküliség után munkába állók, a GYED, GYES, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítását követően foglalkoztatott munkavállalók után a KIVA adóalapja a foglakoztatás első két évében a kedvezményezett munkabérek havi összegével, de legfeljebb 100 000 Ft-tal csökkenthető legyen.

A megalapozott döntéshez számos tényezőt szükséges mérlegelni, amelyhez összehasonlító kalkulátorunkkal kívánunk támogatást nyújtani.

Tovább az összehasonlító kalkulátorhoz!»

Amennyiben a kalkulációk során a KIVA-ba való bejelentkezés mellett döntött az adóalany, az átlépés szándékát elektronikus úton, a NAV ’T203KV számú nyomtatványán kell megtenni.

Tovább a KIVA kalkulátorhoz »

Tovább a KATA kalkulátorhoz »

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom