Facebook image
Mentés

Szoftverfejlesztés: odafigyeléssel milliókat spórolhatunk

Kiemelt helyen szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által tavasszal közzétett ellenőrzési irányelvekben a szoftverfejlesztő cégek. Emellett idén év elején komolyabb változások léptek életbe az e területen tevékenykedő cégeket érintő adójogszabályokban. Ez rögtön két nyomós ok arra, hogy alaposan szemügyre vegyük a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos rendelkezéseket.

A szoftverfejlesztő cégek tekintetében fontos kiemelni, hogy alapvető jelentőséggel bír: a szoftverfejlesztés során számviteli értelemben az adott szoftver terméket hogyan jelenítik meg. Tapasztalatunk szerint a szoftverfejlesztő cégek sok esetben lefejlesztik a piacra szánt terméket, vagyis rendelkezésre áll az emberi erőforrás, az infrastruktúra, de a számviteli kimutatásokban az adott szoftvertermék nem kerül kimutatásra. Ez azért bír kiemelkedő jelentőséggel, mert ezek a szoftverfejlesztő társaságok - amikor az adott szoftverhasználati jogát értékesítik - jogdíjbevételt realizálnak.

Erre a jogdíjra Magyarországon immár évek óta 50 százalékos adókedvezmény vonatkozik. Ez egy jelentős kedvezmény, főleg, ha arra gondolunk, hogy a társasági adó kulcsa 10 vagy 19 százalék. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a kifizetett jogdíj és a számviteli kimutatások ebben az értelemben összhangban legyenek egymással. Vagyis, ha az adókedvezményt igénybe veszi az adott adóalany, akkor ennek megfelelően kell kezelni a számviteli kimutatásait is.

Az adóhatóság már többször lépett fel hasonló esetekben, és világossá tették: a jogdíjkedvezmény abban az esetben vehető igénybe, ha a számviteli nyilvántartások azt megfelelő módon tükrözik, ha ez utóbbiban is ténylegesen szerepelnek a szoftverek.

Ami 2012. január 1-től újdonság: szoftver terméket, immateriális javat bizonyos feltételek mellett adómentesen szerezhetünk be. E feltételek: a terméket adóalanyként szereztük be, a beszerzést követő 60 napon belül ezt az adóhatósághoz bejelentjük, a terméket 12 hónapig tartjuk (vagyis kimutatjuk a könyveinkben),és ezután értékesítjük.

Meggyőződésem, hogy ez egy nagyon ígéretes lehetőség. Külföldön ez a szabály nem ismeretlen: Írországban például évekkel ezelőtt nagyon sok kedvező szabályt hoztak, és éppen ezért a zöld sziget éveken keresztül az információtechnológiai cégek Mekkája volt. Most Magyarországon is megjelentek ezek a kedvező szabályok. Nálunk az infrastruktúra és a tudás is rendelkezésre áll, így jó esély van rá, hogy az új adókedvezmény kedvező hatást gyakorol az iparág fejlődésére.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom