Facebook image

Támogatás innovációsjárulék-kalkuláció és -bevallás elkészítésében

Az innovációs járulék mértéke 0,3 százalék, alapja megegyezik az adóalap-kedvezményekkel nem csökkentett helyi iparűzési adó alapjával. A járulék fizetésére azok a belföldi székhelyű gazdasági társaságok kötelezettek, akik nem minősülnek a KKv tv. szerinti mikro-, vagy kisvállalkozásnak.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Varga Diána

Vezető menedzser, Adóüzletág

Telefon

2019. január 1-jével módosult a kis- és mikrovállalkozásokat megillető innovációsjárulék-mentességi szabály! A kis- és mikrovállalkozási besorolásra kiemelt figyelmet kell fordítani, ugyanis már nem önállóan, csak az adott gazdasági társaságra vetítve kell a besorolást elvégezni, hanem a partner- és kapcsolódó vállalkozásokkal összevontan kell figyelembe venni az alábbi létszám, nettó árbevétel és mérlegfőösszeg adatokat. Az a vállalkozás minősülhet kisvállalkozásnak, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 50 főnél kevesebb, és az éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege közül legalább az egyik érték a 10 millió eurónak megfelelő forintösszeget nem haladja meg. 

Akik az idei évtől válnak innovációsjárulék-kötelezetté, azoknak az első és második negyedévre vonatkozóan a 2020-ra várható éves innovációsjárulék-kötelezettség időarányos részét április 23-ig és július 22-ig be kell vallaniuk és meg kell fizetniük. Ezen túlmenően május 31./szeptember 30.-ával előlegbevallást kell benyújtani a 2020. július 1. és 2021. június 30. közötti időszakra, negyedéves bontásban, a 2019. évi beszámoló adatokat alapul véve. 

Adóhatósági ellenőrzés estén a kötelezettség elmulasztásáért vagy a ténylegesnél alacsonyabb összegű meghatározásáért adóhiány kerül megállapításra, amely után adóbírságot és késedelmi pótlékot is fizetni kell. A járulékelőleg-bevallások elmulasztása vagy késedelmes teljesítése esetén a NAV mulasztási bírságot szabhat ki.

Kiknek szól ajánlatunk?

A multinacionális és hazai cégcsoportok belföldi székhelyű tagjainak, hiszen esetükben a legbonyolultabb a kis- és mikrovállalkozási minőség, és így az innovációsjárulék-kötelezettség meghatározása. Az előzetesen rendelkezésünkre bocsátott adatok, valamint főkönyvi kivonat, beszámolók áttekintését követően munkánk várható időigénye és a kalkuláció bonyolultsága alapján egyedi árajánlatot készítünk az érdeklődők számára.

Miért válassza Támogatás innovációsjárulék-kalkuláció és -bevallás elkészítésében szolgáltatásunkat?

 • Felkészült szakembereink segítenek meghatározni társaságuk 2020. évi KKV tv. szerinti besorolását, valamint innovációsjárulék-alanyiságát.
 • A szükséges információk és adatok begyűjtését követően kiszámítjuk Társaságuk innovációs járulékelőlegre vonatkozó kötelezettségét, és elkészítjük a szükséges előlegbevallásokat.
 • Az éves szinten várható adatok felmérését követően elkészítjük az innovációsjárulékelőleg-kiegészítési kötelezettség kalkulációját és a kapcsolódó bevallást.
 • Elkészítjük, vagy igény esetén ellenőrizzük a Társaságuk által előkészített innovációsjárulék-kalkulációt, illetve bevallást.
 • Bármely innovációs járulék témájú kérdésében vállaljuk szakmai álláspontunk és javaslataink adótanácsadói levél formában történő összegzését.

  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat