Doing Business in Hungary 2017

Doing Business in Hungary

Magyarország adószabályozással, számvitellel, joggal, bérszámfejtéssel és könyvvizsgálattal kapcsolatos szabályai.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Kalocsai Zsolt, RSM Hungary, elnök-vezésigazgató

Kalocsai Zsolt

Elnök-vezérigazgató
Partner

dr. Szűcs Bálint partner, ügyvéd, adótanácsadó

dr. Szűcs Bálint

Irodavezető ügyvéd
Partner, Adótanácsadó

Telefon

Doing Business in Hungary 2019 kiadványunk keretében a Magyarországon üzleti befektetésre készülő döntéshozók számára kívánunk komplex áttekintést adni a gazdasági vállalkozások létrehozására, működtetésére vonatkozó szabályozói és gazdasági környezetről.  Összefoglalónk a legfontosabb magyarországi adózási, gazdasági és jogi előírások bemutatásával kíván segítséget nyújtani elsősorban a külföldi befektetők számára.  

Az alapvető magyarországi szabályozói keretek és az átfogó gazdasági háttér-információk ismerete elengedhetetlen az adott iparágra vonatkozó konkrét kérdések és üzleti preferenciák megfogalmazásához.  A felmerülő kérdések megválaszolásában és a testreszabott üzleti opció kiválasztásában felkészült szakértőink segítséget nyújthatnak, legyen szó cégalapításról, cégvásárlásról vagy értékesítésről, illetve egy magyarországi társaság hatékony működtetéséről. 

2018-ban rekordmértékben növekedett a magyar gazdaság. A GDP 4,9 százalékos gyarapodását a kedvező külső konjunktúra és a beáramló uniós támogatások mellett erőteljes belső fiskális és monetáris ösztönzők is táplálták. A fogyasztást a reálkeresetek bővülésén túl a feléledő hitelezés is erősítette, a beruházásokat pedig az uniós támogatások gyorsított megelőlegezése és a lakásépítések ösztönzése élénkítette. A választásokra összpontosító, a jövedelmeket kiengedő kormánypolitikához a nemzetközi trenddel ellenétes, egyre lazább monetáris politika társult, amely alacsony, esetenként negatív reálkamatokkal és rekordgyenge forintárfolyammal ösztökélte a gazdaságot.

Idén várhatóan megtörik a magyar gazdaság lendülete: dinamikája 3,7 százalékra csökkenhet. Lanyhul a külső konjunktúra, és növekvő feszültségek terhelik a világgazdaságot. A protekcionizmus ihlette kereskedelmi háború, és különösen annak a német autóiparra gyakorolt hatása, a járműexportra támaszkodó hazai növekedést is visszaveti. A magyar gazdaság közvetlen környezetét jelentő, exportpiacának 80 százalékát kitevő Európa is nehézségekkel küszködik, ami miatt az eurózóna és legerősebb gazdaságának, a németnek a növekedési üteme 1 százalék közelébe eshet. 

A magyar gazdaság növekedése harmadik éve meghaladja a termelési tényezők által kínált lehetőségét. A túlfűtöttség leginkább a képzett munkaerő szűkösségében jelentkezik, de a termelőkapacitások magas kihasználtsága is akadálya lehet a növekedésnek. A foglalkoztatás tetőzik, a közfoglalkoztatásban egyre kisebbek a tartalékok, és a külföldön dolgozók hazaáramlása sem várható. A hosszabb távú fejlődést veszélyeztető szűk keresztmetszetek leküzdésére és a versenyképesség növelésére hozott, illetve a kormányzati és jegybanki programokban tervezett, összehangolatlan intézkedések hatása nehezen felmérhető. Az extenzív növekedés tartalékai lényegében kimerültek, további bővülés a termelékenység emelkedéséből származhat. 

A magyar szabályozásban és hatósági kapcsolattartásban egyre fontosabb szerepet kap a digitalizáció, 2018-tól elektronikus kapcsolattartási kötelezettség lépett életbe a cégek és a hatóságok között. Az adó- és vámhatóság a digitalizációt egyre több területre terjeszti ki a járulékok és adók hatékony beszedése érdekében, a szabályozásnak megfelelően működő adózók teljesítményét pedig minősített adózói státusszal járó előnyökkel honorálja. 

Ebben a fejlődő és kihívásokkal teli gazdasági közegben folytatják kiválóan szervezett számviteli, adótanácsadói, könyvvizsgálói és jogi tevékenységüket az RSM Hungary cégcsoport tagvállalatai, széleskörű nemzetközi háttértámogatással, az RSM International kizárólagos magyarországi tagjaként. Az RSM International hálózat a világ 116 országában, több mint 750 irodájában 41 ezer munkatársával biztosítja a legmagasabb szintű szolgáltatásokat és szakértelmet a pénzügyi tanácsadói területen. 

Bízunk abban, hogy az RSM Hungary és az RSM Legal szerzőgárdája ezzel a kiadvánnyal érdemi támogatást tud nyújtani a befektetési döntésekkel kapcsolatos elsődleges tájékozódáshoz és a külföldi befektetők magyarországi üzleti terveinek megvalósításához.


Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat

 Tovább