Doing Business in Hungary 2017

Doing Business in Hungary 2018

Magyarország adószabályozással, számvitellel, joggal, bérszámfejtéssel és könyvvizsgálattal kapcsolatos szabályai.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Kalocsai Zsolt, RSM Hungary, elnök-vezésigazgató

Kalocsai Zsolt

Elnök-vezérigazgató
Partner

dr. Szűcs Bálint partner, ügyvéd, adótanácsadó

dr. Szűcs Bálint

Irodavezető ügyvéd
Partner, Adótanácsadó

Telefon

Doing Business in Hungary 2018 kiadványunk keretében a Magyarországon üzleti befektetésre készülő döntéshozók számára kívánunk komplex áttekintést adni a gazdasági vállalkozások létrehozására, működtetésére vonatkozó szabályozói és gazdasági környezetről.  Összefoglalónk a legfontosabb magyarországi adózási, gazdasági és jogi előírások bemutatásával kíván segítséget nyújtani elsősorban a külföldi befektetők számára.  

Az alapvető magyarországi szabályozói keretek és az átfogó gazdasági háttérinformációk ismerete elengedhetetlen az adott iparágra vonatkozó konkrét kérdések és üzleti preferenciák megfogalmazásához.  A felmerülő kérdések megválaszolásában és a testreszabott üzleti opció kiválasztásában felkészült szakértőink segítséget nyújthatnak, legyen szó cégalapításról, cégvásárlásról vagy értékesítésről, illetve egy magyarországi társaság hatékony működtetéséről. 

A magyar gazdaság 2017-ben 3,8 százalékos GDP növekedést produkált, 2018-ban pedig kedvező világgazdasági környezetben bővülhet tovább, a várakozások szerint a magyar növekedés üteme várhatóan idén is meghaladja az uniós átlag dupláját. A növekedést támogatja az uniós pénzforrások felhasználása, a költségvetési és jövedelempolitika, valamint a gazdaságélénkítő monetáris politika is. Kiegyenlítettebbé vált a feldolgozóipar szerkezete és az építőipar fellendülése is tartós növekedési tényező maradhat.

A vállalkozások számára fontos szempont a foglalkoztatásra rakódó munkáltatói terhek nagysága. E téren egy 2022-ben záruló, lépcsőzetesen megvalósuló járulékcsökkentési terv javítja a magyarországi cégek operációjának versenyképességét. Ezzel mind a már működő, mind a tervezett vállalkozások számára versenyképesebb gazdasági környezet jön létre. 

2017-ben a magyarországi fogyasztás bővülését a közel 10 százalékkal emelkedő reálkeresetek táplálták, kiugróan magas foglalkoztatási ráta mellett, e tendencia várhatóan ebben az évben is folytatódik. Bár az élénkülő kereslet felerősíti az inflációt, az a 3 százalékos értéket nem éri el. Fontos növekedési tényező marad 2018-ban a felhalmozás is, amelyet továbbra is főként az uniós források előrehozott felhasználása táplál. 

A magyar szabályozásban és hatósági kapcsolattartásban egyre fontosabb szerepet kap a digitalizáció, 2018-tól elektronikus kapcsolattartási kötelezettség lépett életbe a cégek és a hatóságok között. Az adó- és vámhatóság a digitalizációt egyre több területre terjeszti ki a járulékok és adók hatékony beszedése érdekében, a szabályozásnak megfelelően működő adózók teljesítményét pedig minősített adózói státusszal járó előnyökkel honorálja. 

Ebben a fejlődő és kihívásokkal teli gazdasági közegben folytatják kiválóan szervezett számviteli, adótanácsadói, könyvvizsgálói és jogi tevékenységüket az RSM Hungary cégcsoport tagvállalatai, széleskörű nemzetközi háttértámogatással, az RSM International kizárólagos magyarországi tagjaként. Az RSM International hálózat a világ 120 országában, több mint 800 irodájában 42 ezer munkatársával biztosítja a legmagasabb szintű szolgáltatásokat és szakértelmet a pénzügyi tanácsadói területen. 

Bízunk abban, hogy az RSM Hungary és az RSM Legal szerzőgárdája ezzel a kiadvánnyal érdemi támogatást tud nyújtani a befektetési döntésekkel kapcsolatos elsődleges tájékozódáshoz és a külföldi befektetők magyarországi üzleti terveinek megvalósításához.


Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat

 Tovább