Facebook image

induló vállalkozás kötelezettségei

Az úgynevezett egyszerűsített cégeljárás keretében, a törvény szerinti mintaszerződések alkalmazása esetén a cégbíróság bejegyzési eljárásának határideje egy munkanap. A cégbíróság e határidőn belül kezdeményezi a bejegyzést elrendelő, illetve a bejegyzési kérelmet elutasító végzést jogi képviselő részére történő kézbesítését.

Adószám igénylése

A cégalapításhoz szükséges társasági iratok aláírását követően a cégbíróságnál indított bejegyzési eljárás során az induló vállalkozásnak adószámot – amennyiben szükséges közösségi adószámot – kell igényelni.

Áfanyilatkozat

A cég bejegyzésére irányuló eljárás során alkalmazandó nyomtatványon a társaságnak nyilatkoznia kell az általános forgalmi adó tekintetében (áfa körbe tartozik-e vagy sem).

Cégkapu létrehozása

A gazdálkodó szervezetek számára kötelező az állammal való közvetlen elektronikus kapcsolattartás cégkapun keresztül, valamint az ehhez szükséges hivatalos elérhetőségről történő dokumentumküldés és az azon történő dokumentumfogadás. A cégkapu-regisztrációt követően a cégkapu kezelésére az adott gazdálkodó szervezetnél az erre felhatalmazott természetes személy, a Cégkapu megbízott, vagy az általa regisztrált, a gazdálkodó szervezet által megbízott további felhasználók jogosultak.

Új cég bejelentési kötelezettségei

A cégbejegyzést követően az újonnan induló vállalkozás bejelentési kötelezettségeinek kezelésével célszerű könyvelőt megbízni, aki a NAV és a KSH felé történő, valamint a HIPA-bejelentkezéseket megteszi. A NAV részére a társasági jogviszony keletkezését és az egyéb bejelentő lapokat, a KSH részére adatszolgáltató lapot kell megküldeni, továbbá be kell jelentkezni a társaság székhelye szerinti helyi önkormányzathoz a helyi iparűzési adó hatálya alá.

Bankszámlanyitás

A vezető tisztségviselő a cégbejegyzést követő 8 napon belül köteles a társaság pénzforgalmi számláját megnyitni.

Egyéb teendők

a) kamarai bejelentkezés: A cégbejegyzést követő 5 napon belül a székhelye szerinti kereskedelmi és iparkamaránál kezdeményeznie kell nyilvántartásba vételét. Ennek a legegyszerűbb módja az internetes regisztráció. A kamarai tagság kötelező, éves díja 5 000 Ft.

b) engedélyek megszerzése: Engedélyköteles tevékenység esetén működési engedélyek beszerzése, szükséges bejelentések megtétele.

c) számlázáshoz szükséges program vagy számlatömb beszerzése.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER