Facebook image

egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho)

Mi az ekho?

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás olyan adózási forma, amit egyes foglalkozások művelői – főként a művészet, a média és a sport területén tevékenykedők– választhatnak, ha van olyan bevételük is, ami után az általános szabályok szerint fizetik meg a közterheket.

Ekho adózása

Ha a magánszemély az adóévben legalább az éves minimálbért elérő, általános szabályok szerinti közterheket viselő jövedelmet szerez, akkor 60 millió forint bevételre alkalmazhatja az ekhót. Ez alól kivétel a

  • hivatásos sportolók esetén 500 millió forint,
  • edzők esetén 250 millió forint,
  • nemzetközi sportszövetség munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalója esetén 250 millió forint.  

Az ekho a személyi jövedelemadót, a Tbj.-ben meghatározott, a biztosítottat terhelő járulékokat és a kifizetőt terhelő szociális hozzájárulási adót váltja ki.  

Ekho mértéke

Az ekho mértéke magánszemélyek esetében általános esetben 15 százalék, míg nyugdíjas magánszemély esetén 9,5 százalék. Az általános szabálytól eltérően az EGT államban biztosított személy esetében az ekho mértéke 9,5 százalék, amit a kifizető köteles megállapítani és levonni, azonban ezen biztosíttottak után, valamint hivatásos sportolóknak, és a nemzetközi sportszövetség munkavállalójának és a saját jogú nyugdíjasnak juttatott bevétel után nem köteles az ekhot megfizetni.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER