Facebook image

cafeteria elemei

Cafeteria fogalma

A cafeteria elemek közül a munkavállalók munkakör, beosztás, munkaviszonyban eltöltött idő, életkor vagy más munkaköri feladattal kapcsolatos teljesítménytől nem függő közös ismérv alapján meghatározott csoportjai számára azonos módon meghatározott keret terhére különböző juttatások választhatnak.   

 A cafeteriarendszer három fő juttatáscsoportból állítható össze:  

  •  adómentesen adható juttatások,  
  • béren kívüli juttatások és  
  • egyes meghatározott juttatások. 

Az egyes csoportokat a munkáltató által fizetendő járulékteher mértéke különbözteti meg egymástól.  

2019. január 1-jétől jelentős mértékben szűkült a jelenleg még cafeteria keretében a bérnél kedvezőbb adóteherrel egyes meghatározott juttatásként, béren kívüli juttatásként, illetve adómentesen nyújtható juttatások köre.  

 A 2018-ban még béren kívül adható juttatások jelentős része 2019-től munkabérként adózik. 

Cafeteria adózása

A szociális hozzájárulási adó kulcsának 2019. folyamán bekövetkezett 17,5 százalékra történő csökkenése az egyes meghatározott és a béren kívüli juttatások effektív adóterhének csökkenését eredményezte. A Szochó kulcs változását követően 100 egységnyi nettó juttatás esetén előbbi juttatásnál 38,35 egségnyi, utóbbi juttatási kategóriánál 32,5 egységnyi közteherrel kell kalkulálni. 

A SZÉP-kártya esetében a kártyára utalt összegek 2019-től mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól. 

A SZÉP-kártyára utalt összegek már nem évülnek el a kiutalást követő második év májusában, azok továbbra is elérhetőek maradnak, viszont a szolgáltató havi kezelési költséget számít fel ezek kapcsán. 

Cafeteriaszabályzat

A cafeteriaszabályzat elkészítése a munkáltató szempontjából célszerűségi eszköz, illetve bizonyos esetekben jogszabályi kötelezettség. 

Célja, hogy rendelkezésre álljon egy egységes elvek alapján szabályozott, de az egyéni igényekhez igazodó írásos anyag, amely mind a munkáltató, mind a munkavállaló esetében jelentősen megkönnyíti a cafeteriarendszer gyakorlati alkalmazását. Bizonyos cafetriaelemek esetén (pl. az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári munkáltatói hozzájárulás esetén) a cafeteriaszabályzat elkészítése elengedhetetlen. 

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER