cafeteria elemei

A cafeteriarendszer elemei közül a munkavállalók munkakör, beosztás, munkaviszonyban eltöltött idő, életkor, vagy más munkaköri feladattal kapcsolatos teljesítménytől nem függő közös ismérv alapján meghatározott csoportjai számára azonos módon meghatározott keret terhére különböző juttatások választhatnak.  

A cafeteriarendszer három fő juttatáscsoportból állítható össze: 

  • adómentesen adható juttatások,  
  • béren kívüli juttatások és  
  • egyes meghatározott juttatások. 

Az egyes csoportokat a munkáltató által fizetendő járulékteher mértéke különbözteti meg egymástól. 

2019. január 1-jétől jelentős mértékben szűkült a jelenleg még cafeteria keretében a bérnél kedvezőbb adóteherrel egyes meghatározott juttatásként, béren kívüli juttatásként, illetve adómentesen nyújtható juttatások köre. 

A 2018-ban még béren kívül adható juttatások jelentős része 2019-től munkabérként adózik. Egyes adóköteles juttatások esetében az adóalap számításának módosulása, illetve az egészségügyi hozzájárulás eltörlése és a helyébe lépő szociális hozzájárulási adó, valamint annak 2019 folyamán várható további csökkenése eredményez majd a jelenlegitől eltérő adóterhelést. 

Az egyes meghatározott juttatások adóterhelése - a kedvezőbb juttatási jogcímek szűkülése mellett - rövid távon változatlan marad (40,71 százalék),a szociális hozzájárulási adó 19,5 százalékos kulcsával számolva. A béren kívüli juttatások adóterhének 34,22 százalékról 34,5 százalékra történő átmeneti növekedésével kell számolni mindaddig, amíg a szociális hozzájárulási adó kulcsa nem módosul. 

A szociális hozzájárulási adó kulcsának 2019. foyamán várható 17,5 százalékra történő csökkenése az egyes meghatározott és a béren kívüli juttatások effektív adóterhének csökkenését eredményezi majd. A Szochó kulcs változását követően 100 egységnyi nettó juttatás esetén előbbi juttatásnál 38,35 egségnyi, utóbbi juttatási kategóriánál 32,5 egységnyi közteherrel kell majd kalkulálni.

A SZÉP-kártya esetében a kártyára utalt összegek 2019-től mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

A SZÉP-kártyára utalt összegek már nem évülnek el a kiutalást követő második év májusában, azok továbbra is elérhetőek maradnak, viszont a szolgáltató havi kezelési költséget számít fel ezek kapcsán.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER
 Tovább