Facebook image

áfabevallási határidő

Áfabevallás gyakorisága

Havi áfabevallás

Az áfabevallás időpontjai különböznek a különböző adóalanyok és bevallási időszakok szerint. Havi áfabevallást kell benyújtani azoknak az adózóknak, akiknek az adómegállapítási időszakában pozitív előjelű elszámolandó adója eléri az 1 millió forintot, csoportos áfaalanyoknak, illetve bizonyos speciális jogállású adózóknak. A havi bevallást a tárgyhónapot követő hónap 20-ig kell benyújtani.

Havi áfabevallási határidők 2024

január 22.

február 20.

március 20.

április 22.

május 21.

június 20.

július 22.

augusztus 21.

szeptember 20.

október 21.

november 20.

december 20.

2025. január 20.

Negyedéves áfabevallás

Negyedéves áfabevallást kell beadni azoknak az adózóknak, akik nem tartoznak a havi és éves bevallási kötelezettség körébe. A negyedéves bevallás határideje a negyedévet követő hónap 20-a.

Negyedéves áfabevallási határidők 2024

január 22.

április 22.

július 22.

október 21.

2025. január 20. 

Éves áfabevallás

Az éves áfabevallás határideje az adóévet követő év február 26-a. Az éves bevallásra kötelezett adóalanyoknak a tárgyév első napjától a tárgyév utolsó napjáig terjedő időszakra kell megállapítaniuk az adót, és ezt az összeget kell benyújtaniuk az éves bevalláson. Éves bevallásra kötelezettek például azok a cégek, amiknek a tárgyévet megelőző második évben az éves szinten számított nettó adója előjeltől függetlenül (tehát mindegy, hogy nettó fizetendő vagy levonható áfa pozícióról beszélünk) a 250 ezer forintot nem haladja meg, vagy ha a termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása ellenértékének adó nélküli, éves szinten összesített összege nem haladja meg az 50 millió forintot, vagy nem rendelkezik közösségi adószámmal.

Éves áfabevallási határidő

2024. február 26.

Fontos megjegyezni, hogy az adóbevallást, beleértve az áfabevallást is, általában elektronikusan kell benyújtani, kivéve néhány speciális esetet. Az adózóknak figyelniük kell a határidőket, és időben kell teljesíteniük az áfabevallásukat, hogy elkerüljék az esetleges büntetéseket és hátrányokat.

M-lapok előállítása automatizáltan...

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER