Facebook image
Mentés

Szigorúbb adóellenőrzések, magasabb mulasztási bírságok

Augusztus 1-jétől módosulnak az adózás rendjéről szóló törvény mulasztási bírságot tartalmazó rendelkezései. A Kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva megduplázza a mulasztási bírság általános tényállásához, a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásához, valamint a számla-, nyugtakibocsátási, illetve az iratmegőrzési kötelezettség elmulasztásához kapcsolódó szankció mértékét.

A  megjelent rendelet alapján augusztus 1-jétől még szigorúbb ellenőrzésekre és adóbírságokra számíthatnak a jogszabálysértést elkövető adózók.

Mulasztási bírság: duplájára nőtt!

2024. augusztusától:

  • amennyiben  egy adózó az adókötelezettségeit nem megfelelően teljesíti, illetve az erre vonatkozó hiánypótlásra kötelező felhívásban foglaltaknak határidőre nem tesz eleget, akkor a természetes személyek esetén 200.000 Ft helyett 400.000 Ft, nem természetes személyek esetében pedig 500.000 Ft helyett már 1.000.000 Ft mulasztási bírság kiszabásával számolhatnak jogszabálysértésenként.
  • amennyiben be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatunk, a számla-, nyugtakibocsátási, illetve az iratmegőrzési kötelezettségünket nem, vagy nem megfelelően teljesítjük, akkor az adóhatóság revizorai a korábbi 1.000.000 Ft helyett azonnal 2.000.000 Ft mulasztási bírság kiszabásával élhetnek.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már a nyári, különösen a Balatonra tervezett ellenőrzések esetében a vendéglátóegységek, ajándékboltok, piacokon árusítók, strandokon értékesítők, fagylaltozók kiemelt bírságolásra számíthatnak. 

Kockázatos adózók – akár háromszoros mulasztási bírság!

Fontos kiemelni, hogy a módosítás azért minősül kiemelendő szigorításnak, mert bár úgy tűnik, hogy az adóhiányhoz kapcsolódó adóbírság szankció jelenlegi 50 %-os, illetve bevétel eltitkolásánál 200 %-os tétele nem került megemelésre, azonban, ha nagy összegű mulasztási bírságot állapít meg egy cégnél az adóhatóság, vagy a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatást tár föl, akkor az adózói minősítésünk azonnal kockázatossá válik ami pedig együtt jár azzal, hogy az adóbírság mértéke az egyébként irányadó bírság 130 %-a lesz!

Ami pedig a kockázatos adózók helyzetét végképp megpecsételi, hogy esetükben a kiszabható mulasztási bírság felső határa az általános szabályok szerint kiszabható mulasztási bírság 150 %-a! 

Vagyis egy számlakiállítás elmulasztása, vagy egy egyszerűsített foglalkoztatott bejelentésének elmulasztása náluk már 3.000.000 Ft mulasztási bírság kiszabással is járhat!

A kockázatos adózók esetében még inkább fontos az  adókötelezettségeik pontos teljesítése, hiszen úgy tűnhet, hogy a jelenlegi rendelet „csupán” a mulasztási bírságot megduplázta, azonban az adózói minősítésre vonatkozó szabályok miatt, ez az eredeti mulasztási bírság szankció 3-szoros emelését is jelentheti, illetve adóbírság összegre is kihat.

Kérje adótanácsadónk segítségét!

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom