Facebook image
Mentés

KKV finanszírozási lehetőségek 2024

A hazai KKV szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő, amelyből néhányat az alábbi blogbejegyzésünkben mutatunk be

A mai gazdasági környezetben a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok közepette is szüksége van a vállalatoknak külső forrásra növekedési stratégiájuknak finanszírozásához, amelynek a hagyományos banki finanszírozás csak egyik alternatívája. Az adott tulajdonosi érdekeknek és preferenciáknak leginkább megfelelő finanszírozási forma kiválasztásához azonban átfogó pénzügyi, M&A, adós és jogi ismeretekre is szükség lehet. Vegyük sorra, hogy a hagyományos és támogatott hitelezési projekteken kívül milyen más forrásokból meríthetnek finanszírozást a vállalatok!

A hagyományos hitelezési forma - a banki hitel

A hagyományos banki hitelszerzéssel 2022-ben tapasztalt nehézségeiről már a „Széchenyi MAX+: a KKV-k kedvező hitele című cikkünkben bemutattuk: 2022 alatt a kamatlábak jelentős emelésével a forint-alapú hitelek átlagos kamatlába 17,99%-ra emelkedett, amíg az euró alapú hitelek átlagos kamatlába 3,49%-ra emelkedett. 2022 ben a bizonytalanság és recessziótól való félelem hatására a beruházási hitelek volumene jelentősen csökkent, és a vállalati és banki kockázatvállalási kedv is visszaesett.

 KKV szektor hitelállománya statisztika

Forrás: MNB hitelezői jelentés alapján 

A hagyományos banki finanszírozás visszaesésének ellenére a vállalatok bankokkal szembeni hitelállománya éves összevetésben 11%-kal nőtt 2022 II. negyedéve és 2023 II. negyedéve között, amelyből a 2023. évi II. negyedéves hitelállomány-bővülés már inkább a nagyvállalati devizahitelek révén jött létre.

A gazdasági hanyatlásra válaszul a Magyar Kormány jelentős hitelprogramokkal kezdte támogatni a hazai KKV szektort (Széchenyi Kártya Program MAX+, valamint a 2023 februártól induló Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram). A programok keretében elsősorban az energiaválság, valamint a nemzetközi értékláncok zavarai ellen küzdő hazai KKV és nagyvállalati szereplők juthatnak / juthattak forgóeszközhitelhez, beruházási hitelhez vagy zöld beruházási hitelhez. A finanszírozási céltól függően euró hitel esetén 3% vagy 8%, forint hitel esetén 5% vagy 12% maximális éves fix kamattal számolhatnak a hitelfelvevők.

KKV finanszírozása vállalati kötvénykibocsátással

A hagyományos banki hitelezési folyamatokkal szemben, a vállalati forrásbevonás tőkepiaci alapon is történhet: egyik formája a vállalati kötvények kibocsátása. A vállalati oldalról nézve, ezek a kötvények teszik lehetővé a tőkebevonás szélesebb körű befektetőkhöz történő eljuttatását, ideértve az intézményi befektetőket és a nagyközönséget is, akik közül sokan preferálják a kötvény kamatfizetések kiszámíthatóságát a részvényekével szemben, és további előny, hogy rugalmasabbak lehetnek a visszafizetési és egyéb kibocsátási feltételek a banki hitelekénél.

Kérje felkészült vállalatfinanszírozási szakértőink segítségét!

Kamatozó részvények

A tőkepiacon a finanszírozás bebiztosításához a különböző kockázati besorolású  befektetők tág spektruma felett versengenek a vállalatok, így egyes cégek egyedi pénzügyi megoldásokkal kínálkoznak ennek érdekében.

Ilyen egyik megoldás lehet a kamatozó részvény is, ami a kötvénykamathoz hasonló fix osztalékot kínál a befektetőknek, ugyanakkor bizonyos tulajdonjogokat is biztosít az értékpapír tulajdonosának, szemben a vállalati kötvénnyel.

Vonzó megoldás a befektetőknek is, mivel az államkötvény fölötti fix hozamot biztosít, ami csak növekedhet plusz osztalékfizetés esetén, s emellett mind a vállalat, mind a befektetők számára az osztalékfizetések kiszámíthatósága különösen kedvelt faktorként léphet fel, hasonlóan a vállalati kötvényekhez.

Átváltható kötvények

Az egyedi, hibrid termékek között találhatók az átváltható kötvények is, amelyek szintén részvényekre és kötvényekre jellemző tulajdonságokat tartalmaznak egyaránt. Az átváltható kötvény olyan kötvény, amelyet a birtokosa előre meghatározott számú részvényre válthat át bizonyos feltételek teljesülése esetén adott lejárati időpontokban. Sok befektető vonzónak tartja az „egyszerű” kötvényeket meghaladó hozamlehetőséget, emellett jellemzően hosszú lejáratúak, így a hosszabb távú növekedési stratégiát követő befektetők / vállalatok számára különösen előnyösnek bizonyulhat.

Továbbá a befektetők átválthatják részvényekre a kötvényeiket, amely után a vállalat visszafizetési kötelezettségei megszűnnek (hiszen a kötvény átváltásra kerül részvényre, ugyanakkor a meglevő tulajdonosi részesedés hígul).

Lombard hitel

A vállalatok egyedi finanszírozási lehetőségeiben a hígulás veszélye és más problémák miatt nem mindig a legjobb opció az újabb értékpapírok kibocsátása. A vállalatok a bankokhoz fordulva választhatnak úgy, hogy piacképes értékpapírjaikkal fedeznék újabb forrásaikat más értékes eszközeik helyett: erre szolgál a Lombard hitel. Fedezetként bankbetétet, államkötvényt és részvényt is elfogadnak a bankok, jellemzően rövid lejáratú, szabad felhasználású, és kamata általában a személyi kölcsönök kamatainak szintjével mérhető össze. Nem olcsó megoldás, viszont a sokszor költséges ingatlan értékbecslést és egyéb más fedezeti elemet is kiválthat. 

Az RSM vállalati pénzügyi csapatainak tanácsadásával Európa-szerte 135 sikeres tranzakció zárult le, amelyből 60 tranzakció 2023 első félévében ment végbe!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom