Facebook image
Mentés

CBAM kötelezettség - komoly kihívást jelent a teljesítése

A CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) az Európai Unió részére, a magyar Klímavédelmi Hatóság közreműködésével teljesítendő, 2024. január 31-től hatályos, első körben adatszolgáltatási, majd 2026-tól kezdődően adatszolgáltatási és fizetési kötelezettség. Bár az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határidejét 30 nappal meghosszabbították, megállapítható, hogy nincs olyan gazdálkodó, aki tanácsadói vagy vámügynöki segítség nélkül eleget tudna tenni a minden negyedévre előírt CBAM (karbonvám) kötelezettségnek.

2023. májusában rendeletbe (2023/959 Európai Parlament és Tanácsi rendelet) foglalta az EU az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó szabályokat, és intézkedéseket (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM). Az intézkedés célja, hogy ellensúlyozza az olcsóbban, de környezetszennyezőbb módon előállított termékek versenyelőnyét az uniós országokban, és visszaszorítsa a károsanyag-kibocsátást.

A CBAM kötelezettség hátteréről, részleteiről, a CBAM kötelezettségben érintett termékek köréről és CBAM fizetésre kötelezett gazdálkodókról előző blogbejegyzésünkben írtunk

Tapasztalataink azt mutatják, hogy alig van olyan CBAM kötelezettséggel érintett gazdálkodó, aki első nekifutásra, tanácsadói segítség nélkül , sikeresen el tudta végezni a CBAM-adatszolgáltatási kötelezettséget 2024. január 31-ig.

Teljesíthetetlen CBAM kötelezettség – határidő hosszabbítás

A CBAM-kötelezettségekre vonatkozó EU szabályokat ugyan már 2023. tavaszán majd őszén kihirdették, de rövidnek bizonyult az idő, hogy a tagállamok a nemzeti normákat időben megalkossák és zökkenőmentesen be tudják vezetni az első 2024. január 31-én életbe lépő (karbonvám) CBAM kötelezettségekre vonatkozó szabályokat.

CBAM-Tanácsadás

A magyar nemzeti szabály január 22-én tette először lehetővé, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál történő nyilvántartásba vétel kérelmezését, és annak ellenére, hogy a klímavédelem igyekezett a lehető leghamarabb feldolgozni a kérelmeket, az érintett gazdálkodók jelentős része nem tudta a határidőig, és azóta sem teljesíteni   a kötelezettségét. 

A körülmények miatt EU bizottság kvázi meghosszabbította a határidőt további 30 nappal február végéig, és egyfajta hallgatólagos bírságolási moratóriumot hirdetett azokkal szemben, akik késve vagy hiányosan teljesítenek adatszolgáltatást, feltéve, ha azt pótolják és korrigálják azt 2024. július 31-ig.

De mielőtt azt hinné bárki, hogy ezzel megoldódott a CBAM adatszolgáltatás problémája téved, ugyanis nem csak a határidő, hanem a regisztráció elvégzése, a regisztráció körül meglévő jogi és gyakorlati kérdések, valamint az EU adatszolgáltatás folyamata és a rendelkezésre álló vagy nem álló segítség sokkal jelentősebb problémát okoz, mint maga a határidő betartása.

CBAM (karbonvám)adatszolgáltatási kötelezettség: feladatok 

1.Első lépésként EU login fiókót kell létrehozni, melyet természetes személyként bárki létrehozhat. 

2.Nyilvántartásba vétel a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál

Amennyiben rendelkezünk EU fiók azonosítóval, akkor annak birtokában kell ideiglenes nyilvántartásba vételt kezdeményezni a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál.

A kérelmet az e-papír rendszeren keresztül lehet előterjeszteni cégkapun keresztül. 

Az első nehézségek itt jelentkeznek, ugyanis ezt a kérelmet tulajdonképpen csak a gazdálkodók saját maguk tudják benyújtani, és nehéz eligazodni, hogy miként lehet egy külső szolgáltatót megjelölni. aki a későbbiekben meghatalmazottként tesz eleget a kötelezettségeknek. Erre ugyanis nagy igény lenne ügyféloldalon.

Nehezen tudja már a magyar rendszer is elválasztani egymástól az importőr, annak vámjogi képviselője és nem vámjogi képviselőként eljáró megbízottak személyének meghatározását. 

Tapasztalatok szerint a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság egy-két napon belül elvégzi a nyilvántartásba vételt, - melyről értesíti is az ügyfeleket.

3.A Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál történt sikeres nyilvántartásba vétel megnyitja a lehetőséget az EU által kezelt CBAM felületre történő belépéshez, melyen megtehető a konkrét negyedéves bevallás.

CBAM adatszolgáltatás kihívások, nehézségek

Amennyiben egy CBAM kötelezett társaság teljesítette az első pontokat eddig akkor tulajdonképpen a CBAM-regisztrációs kötelezettségének eleget is tett, de a kihívásoknak itt még nincs vége. 

1.Nehezen kezelhető, angol nyelvű CBAM felület

Az EU által kezelt CBAM felületre érve a gazdálkodók azzal szembesülnek, hogy az oldal  kizárólag angol nyelven elérhető összetett és nehezen kezelhető. Ha eddig nem is, akkor itt már biztos, hogy segítségre szorulnak a CBAM kötelezettséggel érintett társaságok. többek között azért, mert a szükséges adatokat a vámkezelés dokumentumaiból lehet meghatározni. 

CBAM szakember segítségét kérem!

2.Nem mindegy kinek a nevében történik a CBAM nyilatkozat

Jelentősen befolyásolja a CBAM adatszolgáltatást az a tény, hogy importőrként saját nevében, vagy vámjogi képviselőként a saját vagy a képviselt importőr nevében, történik a nyilatkozat. Emellett sokan próbálkoznak egyszerű meghatalmazottként az ügyfelük érdekében eljárni, ami jelenleg nem működik.

De ha a fentiek nem lennének elegendőek akkor ami további fejtörést okozhat a CBAM adatszolgáltatásban az a jövőben várható nehézségek. 

3.Egyre bonyolódó CBAM adatszolgáltatási rendszer

Amennyiben valaki eleget tud tenni az első adatszolgáltatásnak közel sem biztos, hogy a jövőben is megoldja ezt a problémát, ugyanis a CBAM rendszere egy fokozatosan változó egyre bonyolultabb adatszolgáltatási rendszerré nővi ki majd magát, már a közeljövőben. 

Jelenleg ugyanis egyszerűsített kibocsátási adatokat kell szolgáltatni, mely adatokat nem kell bonyolult képletek alapján számolgatni, ugyanis az EU bevallási felület helyettünk kiszámolja ezeket aza adatokat. Ez a segítség azonban 2024. első felében áll rendelkezésre, később sokkal bonyolultabb adatokat kell az érintetteknek összegyűjteni, meghatározni, köztük a direct és indirect kibocsátási százalékok meghatározását termékenként. 

4.Bővül a CBAM kötelezettségben érintett áruk köre

Várható a jövőben, hogy az érintett áruk köre is bővülni fog, valamint olyan adatokra is szükség lesz amely az exportőr partner közreműködését is feltételezi.

A jelenlegi szabályozás szerint, 2025. év végéig tart az átmeneti időszak, de már az átmeneti időszakon belül is fokozatosan nehezebbé válik az adatszolgáltatás, melyet álláspontom szerint már most is nehezen kezelnek a gazdálkodók egyedül, de később szinte biztos, hogy csak a vámeljárásban járatos szakemberek segítségével fognak tudni teljesíteni.  

A CBAM kötelezettségek területen jelenleg valóban az a cél, hogy február végéig valamilyen adatszolgáltatás történjen meg, melyet június végéig lehet véglegesíteni, ugyanakkor célszerű már most szakértői segítséget igénybe venni a jövőbeni adatszolgáltatás rendszerének kialakításához amíg nem késő.  

    Kérje CBAM szakértőink segítségét!

  

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom