Facebook image
Mentés

A K+F beruházás is csökkentheti a gyógyszergyártók extraprofit adóját

A Magyar Közlönyben 2023. július 17-én megjelent a 317/2023. (VII.17.) Kormányrendelet, mely több ponton módosítja a jelenleg hatályban lévő az extraprofit adókról szóló kormányrendeletet. Az egyik jelentős változás, hogy a gyógyszergyártók a 2024. adóévi különadó fizetési kötelezettségüket csökkenthetik a tárgyi eszköz beszerzésére, előállítására irányuló K+F tevékenység (beruházás) bekerülési értékével.

A gyógyszergyártók különadója

Mint az közismert, a központi költségvetés Rezsivédelmi Alap bevételének növelése érdekében a Kormány a 2022-2024-es adóévekre vonatkozóan gyógyszergyártók különadójának bevezetéséről döntött. A különadó alapja a helyi adókról szóló törvény szerinti, adóévi beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel. Az alkalmazandó adókulcsokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Nettó árbevétel sáv2023. december 31-ig2024. január 1-től
maximum 50 milliárd Ft-ig1%0,5%
50 milliárd Ft-ot meghaladó, maximum 150 milliárd Ft-ig3%1,5%
150 milliárd Ft-ot meghaladóan8%4%

Gyógyszergyártók különadója – jelentős csökkentési lehetőség K+F tevékenység és tárgyi eszköz beruházás esetén

A Magyar Közlönyben 2023. július 17-én megjelent a Kormány 317/2023. (VII.17.) rendelete, mely az extraprofit adókról szóló kormányrendeletet több ízben is módosítja. Az egyik jelentős változás, hogy a gyógyszergyártók a 2024. adóévi különadó fizetési kötelezettségüket csökkenthetik:

 • az adóévi tárgyi eszköz beszerzésére, előállítására irányuló, Magyarország területén megvalósuló beruházás bekerülési értékével;
 • amennyiben az előző pontban említett beruházás a tárgyévben nem fejeződik be, úgy a beruházás bekerülési értékének adóévi növekedésével; valamint
 • az egészségügyi ágazatot érintő, a társasági adóról szóló törvény szerinti saját tevékenységi körben végzett alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévi közvetlen költségével (ideértve az engedélyezett I-III. fázisú klinikai vizsgálatok költségét, valamint a Magyarországra megrendelt klinikai kutatások költségét is).

A fentiek szerinti csökkentő tétel együttes összege legfeljebb a csökkentés figyelembevétele nélkül számított adóévi fizetendő különadó összegének 50%-a lehet. Ezen csökkentési lehetőséget a gyógyszergyártók első alkalommal a 2024. adóévi adókötelezettségük megállapítása során alkalmazhatják.

Gyógyszerforgalmazók befizetési kötelezettsége

Fontos kiemelni, hogy a fentieken túl adó fizetési kötelezettség terheli a gyógyszer forgalombahozatali engedély jogosultját, vagy a magyarországi forgalmazót – valamennyi közfinanszírozásban részesülő, gyógyszertárban forgalmazott gyógyszere, tápszere után. A befizetési kötelezettség mértéke 20%, azonban bizonyos esetekben, azaz a 10.000 Ft-ot meghaladó termelői áras gyógyszereknél a 2023. június 1-én hatályba lépett extraprofit adó változások következtében az adómérték 40%-os (ezt megelőzően az adott csoportba tartozó gyógyszereknél az extraprofit adókulcs 28% volt). 

Hogyan csökkenti a K+F tevékenység a gyógyszerforgalmazók különadóját?

Jelentős változás, hogy a hétfőn megjelent kormányrendelet értelmében azonban a 40%-os mértékű befizetésre kötelezett adózó a 2023-as és 2024-es adóévekben csökkentheti befizetési kötelezettségét az adóévet megelőző adóévi, fentiekben részletezett beruházások bekerülési értékével, valamint a K+F tevékenység közvetlen költségével (ideértve a klinikai vizsgálatok, megrendelt klinikai kutatások költségét is).

Érdekelnek a K+F tevékenységhez kapcsolódó adóelőnyök

A csökkentő tétel együttes összege ebben az esetben is legfeljebb a 40 százalékos mértékű befizetési kötelezettség összegének 50%-a lehet, azonban az így kiszámolt fizetési kötelezettség nem lehet kevesebb, mint az a befizetési kötelezettség, amely 20%-os mérték esetén keletkezett volna.

Ezen csökkentési lehetőséget első alkalommal a 2023. július 20-ig esedékes befizetési kötelezettségre, utoljára pedig a 2025. március 20-ig esedékes befizetési kötelezettségre lehet alkalmazni. Amennyiben a csökkentés nem kerül teljes mértékben felhasználásra a 2023. július 20-ig esedékes befizetési kötelezettségre, úgy annak összegét a soron következő befizetési kötelezettségekre is lehet érvényesíteni.

Adótanácsadó segítségét kérem

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom