Facebook image
Mentés

Haladékot ad a NAV az Online Számla 2.0 bevezetésére

Az előzetes tervekhez képest mégsem válik kötelezővé 2020. április 1-jétől a NAV Online számla új 2.0-ás verziójának használata az online számla adatszolgáltatásokban. Az új séma bevezetésének a határidejét a NAV tekintettel a koronavírus járvány által előidézett rendkívüli helyzetre július 1-ig kitolta.

A járvány terjedésének lassítása érdekében hozott kormányzati intézkedésekkel és ajánlásokkal összhangban az adóhatóság 2020. április 1-jétől nem szünteti meg a NAV Online Számla rendszer 1.1 XSD verziójának támogatását, és nem teszi kötelezővé a 2.0 XSD alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy a két verzió márciust követően, továbbra is egymás mellett, párhuzamosan használható marad. A NAV tájékoztatása szerint a 2.0 online számlára átállás végső határideje 2020. július 1-ére módosul. 

Érdemes azonban az átálláshoz szükséges feladatokat minél előbb elvégezni, hiszen a rendkívüli helyzet fennállása folyamatosan nehezedő körülményeket jelenthet, erre a NAV is felhívta az adózók figyelmét. Ahol a technikai művelet nem igényli a személyes jelenlétet, ahogy ez fehőalapú Connectax platformunkról is elmondható,  ott célszerű a lehető leghamarabb elvégezni az átállást.

A határidő halasztását nem okozhatta azonban egyedül a járványügyi vészhelyzet, hiszen a verzióváltásra egy év állt rendelkezésre, amelyből csak az utolsó hetek estek egybe ezzel a rendkívüli és nem várt eseménysorozattal. Sokkal valószínűbb, hogy a számlázóprogramok felkészítésével már alapvetően késésben voltak a szakemberek és az utolsó hetek hajráját tette lehetetlenné az akkora berobbant koronavírus járvány. A három hónap haladék jó esélyt biztosít ahhoz, hogy az elmaradt fejlesztések és beállítások, élesítések ott is megvalósuljanak, ahol ezek eddig akadályokba ütköztek.

A NAV online számla verzióváltásai azt is indokolttá teszik, hogy az egyedi ERP rendszert, vagy számlázóprogramot használó cégek átgondolják, a verzióváltások miatt újra és újra belső IT kapacitást kötnek le, vagy felhőalapú, újratelepítéseket nem igénylő megoldásra váltanak.   

NAV online számla kapcsán  lenne kérdese?
Keresse tanácsadóinkat!

Hogyan hathat a NAV digitalizációra a gazdasági környezet?

Az Online Számla rendszerben tervezett lépéseken túl további digitális projektek is futnak idén az adóhatóságnál. Annak egyelőre nincsen jele, hogy ezekre milyen hatással lehet az, hogy mind az adóhatóság, mind a fejlesztők és gazdasági szereplők oldalán az ezekre allokálható erőforrások esetleg akár jelentősen is csökkenhetnek. 

A várható recesszió következtében ugyanakkor jelentősen növekedhet az igény a minél hatékonyabb, a személyes jelenlétet nem igénylő, minél kevesebb emberi kéz által érintéssel történő pénzügyi és adózási megoldásokra. Ezek fejlődésében és előretörésében az adóhatóság eddig komoly kezdeményező szerepet tudott felvállalni, hasznos és kívánatos lenne, ha ez a lendület 2020-ban sem törne meg.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom