Facebook image

Az adatok szerint a magyar lakosságban az egyedülállóak aránya a teljes népességben 12,7 százalék, míg a családban – ideértve az élettársakat is - élők aránya 87,3 százalékos. A gyermektelen háztartások aránya 45,5 százalék, vagyis a háztartásokon belül többségben vannak a gyermekesek (54,5 százalék),a családokon belül pedig közel kétharmad a gyermekesek aránya (62,5 százalék). Tíz háztartásból háromban él egy gyerek, kettőben kettő, míg négy vagy több gyerekkel minden hatvan háztartásból egynél találkozhatunk.

 Háztartások, gyerekszám

A családi adókedvezmény révén a gyermekvállalást az adórendszer is elismeri. A 2018. májusi  323 400 forintos bruttó átlagjövedelmet (KSH) alapul véve az alábbiakban látható, hogy a munkáltatói oldalon ezen a bérszinten felmerülő teljes bérköltség (391 314 forint) mekkora hányada kerül kifizetésre a munkavállaló felé nettó jövedelemként, gyermekszámtól függően. 

A számoláskor figyelembe vettük a családi adókedvezmény összegét, de figyelmen kívül hagytuk az első házasok adókedvezményét és az egyéb, a jövedelmet érintő esetlegesen felmerülő kedvezményeket. 

A korábban már elfogadott törvénymódosítás hatására a jövő évtől a kétgyermekes családok nettó jövedelme összesen ötezer forinttal fog növekedni havi szinten. A szociális partnerek megállapodása alapján szintén előrevetíthető, hogy a szociális hozzájárulási adó mértéke legkésőbb jövő július 1-jétől további két százalékponttal csökken, ami a bérköltségek csökkenését eredményezheti, a nettó jövedelmek változatlansága mellett.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom