Facebook image
Mentés

Pofon vágták a pálinkát!

Elfogadta az országgyűlés a korábban beterjesztett jelentős NETA változtatásokat. Az új szabályozás átlagosan 20 százalékkal emeli meg a NETA fizetési kötelezettséget. Ennek árhatása azonban eltörpül amellett, hogy a népegészségügyi termékadó fizetési kötelezettség a jövőben a gyümölcspárlatot, és a gyógynövénytartalmú, a hétköznapi életben gyomorkeserűkként is ismert alkoholos italokat is terheli mostantól.

A NETA változás termékkörökre lebontva az alábbiak szerint alakul:

Termékmegnevezés

Jelenlegi adómérték (Ft/liter, vagy kg)

Módosított adómérték (Ft/liter, vagy kg)

A tv. 2. § a) pont aa) alpontja szerinti üdítőital 

7

15

A tv. 2. § a) pont ab) alpontja szerinti üdítőital 

200

240

A tv. 2. § b) pont ba) alpontja szerinti energiaital 

250

300

A tv. 2. § b) pont bb) alpontja szerinti energiaital 

40

50

Cukrozott kakaópor esetében 85 forint/kilogramm

70

85

Más előrecsomagolt cukrozott készítmény

130

160

Sós snack 

200

300

Ételízesítő 

250

300

Ízesített sör és alkoholos frissítő esetében

20

25

Gyümölcsíz 

500

600

Alkoholos ital, ha annak alkoholtartalma 1,2 tf% nagyobb, de az 5 tf%-ot nem éri el

20

25

Alkoholos ital, ha annak alkoholtartalma 5 tf% vagy annál nagyobb, de a 15 tf%-ot nem éri el

100

120

Alkoholos ital, ha annak alkoholtartalma 15 tf% vagy annál nagyobb, de a 25 tf%-ot nem éri el

300

360

Alkoholos ital, ha annak alkoholtartalma 25 tf% vagy annál nagyobb, de a 35 tf%-ot nem éri el

500

600

Alkoholos ital, ha annak alkoholtartalma 35 tf% vagy annál nagyobb, de a 45 tf%-ot nem éri el

700

850

Alkoholos ital, ha annak alkoholtartalma 45 tf% vagy annál nagyobb

900

1100

A gyümölcspárlat és a gyógynövény tartalmú alkoholos italok is NETA kötelesek lesznek

A fenti emelés eltörpül, a legjelentősebb és vélhetően a legnagyobb árfelhajtó hatást kiváltó intézkedés mellett, mely szerint a NETA fizetési kötelezettség a jövőben terheli a gyümölcspárlatot, valamint a gyógynövény tartalmú a hétköznapi életben gyomorkeserűkként is ismert alkoholos italokat is. Őket ugyanis az eddigi szabályozás megkímélte a Népegészségügyi Termékadó fizetése alól.

Az a tény, hogy a pálinka bekerült a NETA köteles termékek közé, olyan pofonként érheti a pálinkát, ami után a másikat a fal adja. A fenti táblázatból látható, hogy 45 térfogatszázalékig 850 Ft/liter, azt meghaladóan 1100-Ft/liter az új adó mérték, amely a korábbiakhoz képest nem jelent jelentős emelkedést, de ha azt vesszük alapul, hogy a pálinka esetében eddig egyáltalán nem kellett NETA-t fizetni, akkor már jelentős tehernövekedésről van szó.

A pálinka nem az egyetlen termék, amelynek adója elvi alapon tovább emelkedhet 

Az utóbbi időben a pálinkára rossz idők járnak, az EU egyfajta pofozógépként funkcionál a közterhek szempontjából. Kezdődött a probléma a jövedéki adóval, melynek hazai alkalmazásával nem volt kibékülve az EU jelezve, hogy a pálinka pozitív megkülönböztetése a jövedéki adóztatás során nem járható út. Eleget téve az EU elvárásának a pálinka is beállt sorba, és jövedéki adó kötelessé vált. A NETA egy újabb teher, amely eddig nem volt, és ez is az EU hatékony közbenjárásának köszönhető. A pálinkafogyasztók ebből mindössze annyit érzékelhetnek, hogy drágább és drágább a termék a polcokon. 

Korábbi blogomban már jeleztem, hogy van kettő olyan adófajta, amelyre érdemes hosszútávon odafigyelni, ugyanis ezek elvi alapja lehetővé teszi folyamatos emelkedésüket. Az egyik ilyen a környezetvédelmi termékdíj, a másik a szóban forgó népegészségügyi termékadó

Ki az, aki megkérdőjelezi, hogy a környezetet szennyező anyagokra adót kell kiszabni, és ki az, aki ne alkalmazna adót azokra az élelmiszerekre, melyek nem támogatják az egészséges életmódot? A pálinka mellett kevés figyelmet kapnak a változtatással érintett azon a termékek, melyek eddig gyógynövény tartalmuk miatt estek ki a NETA látóköréből. Ennek is vége és az intézkedés, a közkedvelt gyomorkeserűket is érinti, mely a pálinka mellett igen kedvelt volt. 

A kérdés most már csak annyi, hogy a pofon, amit a pálinka kapott, felér-e egy olyan kiütéssel, amely jelentősen csökkenti a fogyasztását, vagy a „fekete főzés” bázisát növeli?   

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom