Facebook image
Mentés

Év végén itt az első éles CBC határidő!

Több ponton is el lehet csúszni az országonkénti jelentési kötelezettség teljesítése során. A 2016 és 2017 évi bejelentési kötelezettségre is az év vége az első határidő!

Mely időszakról kell országonkénti jelentést tenni 2017. december 31-ig? 

A transzferár nyilvántartás részeként az adóhatóság felé beadandó országonkénti jelentési (CBC riport) kötelezettségnek a naptári éves pénzügyi év esetén 2017. december 31-ig kell eleget tenni mind a 2016-os, mind pedig a 2017-es évre vonatkozóan. Az első, 2016-os adatszolgáltatási év esetében az adózóknak volt egy év türelmi idejük a kötelezettség teljesítésére, az általános szabály ugyanakkor az, hogy a bejelentést a csoport pénzügyi évének utolsó napjáig meg kell tenni. Ez vonatkozik a 2017 évre is. 

Az ígéretek szerint a NAV honlapján jelenleg megtalálható formanyomtatványt (17T201T) – amely most csak egy év adatainak bejelentését teszi lehetővé - is hozzáigazítják a hatályos szabályozáshoz, hogy az alkalmas legyen mind a két év egyidejű bejelentésére. Amennyiben erre most nem kerül sor, a két évre külön-külön kell az év végéig a bejelentést megtenni. 

A cégcsoport nevében adatszolgáltatásra nem, csupán bejelentésre köteles magyarországi adóalanynak is fel kell tüntetnie, hogy mi a csoport adatszolgáltatási pénzügyi évének a vége, azon túl, hogy a saját adatait és az adatszolgáltatást végző csoporttag nevét és országát is meg kell adnia. 

Pontosítás az országonkénti jelentésre vonatkozó magyar jogszabály szövegében

A CBCR szabályozás célja az adóeltérítés megakadályozása és a cégcsoportok által beadott információk révén a cégcsoportok átláthatóságának elősegítése.  Elméletben csak a végső anyavállalatnak kell országonkénti jelentést benyújtania, amelyhez nemzeti adóhatóságok a hatályos információcsere egyezmények alapján férnek majd hozzá. Jelenleg azonban ezen információcsere egyezmények még nem léptek hatályba teljes körűen. Így a jelenleg érvényes szabály szerint a végső anyavállalattól eltérő csoporttagnak is jelentést kell benyújtania saját adóhatóságához, ha az adóhatóságok közötti automatikus információcsere egyezmény legkésőbb az adatszolgáltatási pénzügyi év utolsó napjáig hatályba nem lép, vagy az anyavállalat a jelentés benyújtására olyan tagvállalatot ki nem jelöl, mely ország, illetve Magyarország között működik a CbC jelentések cseréje. 

Az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés szabályairól szóló hazai törvény módosulni fog az adóhatóságok közötti automatikus információcsere egyezmények hatálybalépési időpontjától függően. Ha az egyezmény az adatszolgáltatási (CbC jelentés benyújtási) kötelezettség határidejéig - az adatszolgáltatási pénzügyi év végétől számított 12 hónap -, életbe lép, akkor a csoport végső anyavállalatától eltérő csoporttagnak mégsem kell majd országonkénti jelentést benyújtania. 

A hatályos szabályok szerint a csoporttag másodlagos adatszolgáltatási kötelezettsége első ízben a 2017-es pénzügyi adatszolgáltatási évvel kapcsolatban merül fel. Így a 2017-es adatszolgáltatási pénzügyi év tekintetében mentesülhet az önálló adatszolgáltatás alól az a csoporttag, amelynek országa és a végső anyavállalat országa között (a módosítás nyomán 2017 helyett) 2018. december 31-ig , vagyis a jelentés önálló benyújtására vonatkozó határidő lejártáig az automatikus információcsere egyezmény hatályba lép

Az OECD várhatóan november végén frissíti a hatályos információcsere egyezmények országonkénti listáit. A multilaterális információcsere egyezményhez Magyarországgal együtt) már 65 ország csatlakozott, közülük több mint 40 ország jelezte, hogy mely aláírókkal kíván megállapodni az információcseréről, s azok hamarosan élesednek is. Ezekkel, illetve az EU-n belül a „DAC 4” Irányelv alapján már működő automatikus információcsere mechanizmussal együtt Magyarország helyzete számos ország viszonylatában rendeződik. 

 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom