Facebook image
Mentés

Célkeresztben az adóbevallás – évzárással kapcsolatos feladatok

Napról napra közeledik a naptári évvel megegyező üzleti éves vállalkozások 2016-os évének beszámoló-közzétételi, és egyben éves adóbevallási határideje, 2017. május 31.

A dátum elsősorban a társasági adót (TAO),az egyszerűsített vállalkozói adót (EVA) és a kisvállalati adót (KIVA) érinti. A beszámoló közzétételének első és talán legfontosabb feladata a könyvviteli zárlat elkészítése. A könyvviteli zárás számos részterületének egyike az éves adókötelezettségek egyeztetése és kiszámítása, valamint a korrekciók könyvelése.

Az éves záráskor az adókötelezettségek helyes kezelése nem csupán azért fontos, hogy az eredményeként elkészített beszámoló megbízható és valós összképet adjon a gazdálkodó vagyoni és pénzügyi helyzetéről, hanem azért is, mert  ezáltal számos adókockázat kiszűrhető, amelynek a gazdálkodók leginkább egy adóellenőrzés során látják hasznát. Az éves zárás során szakszerűen elvégzett egyeztetések és felülvizsgálatok idő- és költségráfordítása sokszorosan megtérül az utólagos adóellenőrzések során. 

Bejegyzésemben bemutatok néhány olyan adózási feladatot, amelyek hozzájárulhatnak a sikeres könyvviteli zárlat és az éves adóbevallás elkészítéséhez.

Adószámlák egyeztetése

Az éves zárás adózási feladatait érdemes az adószámlák egyeztetésével, vagyis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az önkormányzati adóhatóságok nyilvántartása szerint bevallott és befizetett, valamint a könyvekben rögzített adókötelezettségek összehasonlításával indítani. A NAV-nál vezetett adószámla egyeztetése idén amiatt is különösen érdekes, mert 2016. január 1-je óta integrálva vannak az adószakmai és vámszakmai folyószámlaadatok, tehát a vám és egyéb, a vámszakmai szervezet által kezelt köztartozásokra vonatkozó információk is egyszerűen lekérdezhetőek az eBev portálon keresztül.

Mit tegyünk, ha eltérést tapasztalunk?

Egy-egy eltérés oka lehet egy véletlenül be nem nyújtott, vagy valamilyen formai hiba miatt az fel nem dolgozott bevallás vagy önellenőrzés, esetleg nem tudott beazonosítani, és így az adószámlán jóváírni egy átutalt összeget az adóhatóság. Hasonló eltérést okozhat, ha a túlfizetések adónemek közötti átvezetését a vállalkozó a kérelem benyújtásakor azonnal lekönyveli, mivel a NAV-nak 30-75 nap áll rendelkezésére az átvezetési kérelem feldolgozására és adószámlán történő rögzítésére.

Az áfa főkönyvi számlák és áfabevallások adatainak egyeztetése során eltérést okozhatnak az időszaki elszámolású ügyletek, mivel az áfa összegét gyakran a könyvekben nem az áfatörvény szerinti teljesítési időpontra, hanem az áfaalapot képező ügylet időszakára rögzítik. 2016. január 1-jétől jelentősen módosultak az időszaki elszámolású ügyletek számlázási szabályai, ezért az adószámla-egyeztetés keretén belül érdemes szúrópróbaszerűen ellenőrizni a tavalyi év elejéről néhány ilyen ügylet bizonylatolását is.

Mivel ezek az eltérések jellemzően nem szándékosságból, hanem technikai okokból keletkeznek, a be nem nyújtott bevallások, önellenőrzések utólagosan pótolhatóak, és az esetlegesen feltárt hibákkal kapcsolatban önellenőrzést is lehet végezni. Így ezek az eltérések egy adóellenőrzéskor már nem fognak problémát okozni.

Költségszámlák ellenőrzése

A könyvviteli zárlat során ne felejtsük el átnézni a költségszámlákat is. Akadhat a munkavállalókkal vagy üzleti partnerekkel kapcsolatos, szja-köteles tétel, amely évközben kimaradt a béren kívüli-, vagy az egyes meghatározott juttatások utáni közterhek számítása és bevallása során.

Ezeknek a számláknak a tartalmát érdemes abból a szempontból is átnézni, hogy hátha csökkentik a helyi iparűzési adó alapját. Találhatunk olyan közvetített szolgáltatást, amit igénybevett szolgáltatásként könyveltek le, illetve olyat, amit alvállalkozói teljesítésként lehet érvényesíteni.

2016-tól a korábban rendkívüli ráfordításként elszámolt gazdasági eseményeket, melyek jelentős része társasági adóalap-növelő tétel volt, már egyéb ráfordításként, vagy pénzügyi műveletek ráfordításaiként kell elszámolni. Nem kellő részletezettségű számlarend esetén az éves zárás során javasolt részletesen elemezni az egyéb ráfordításként és pénzügyi műveletek ráfordításaiként rögzített gazdasági eseményeket, hogy ki lehessen válogatni a társasági adóalap-növelő tételnek minősülőket, mivel azok listáját mellékelni kell majd a TAO-kalkulációhoz.

Cégautóadóval kapcsolatos ellenőrzési feladatok

Cégautóadó fizetési kötelezettség nem csak a saját tulajdonú, hanem a pénzügyi lízingbe, 2016-ban még a tartós bérletbe vett személygépkocsik után is keletkezhet. Érdemes tehát a bérleti- és lízingdíjszámlák áttekintése után a cégautóadó-kalkulációkat még egyszer ellenőrizni, nehogy kimaradjanak az egyébként cégautóadó-kötelezettség alá eső személygépkocsik. 

Az adóbevallások talán legösszetettebb feladata a HIPA- és a TAO-kalkulációk elkészítése, amelyekről következő bejegyzésemben olvashat.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom