Facebook image
Mentés

Itt van a jövedéki engedélyek átváltásának határideje

2017. április 1-jén hatályba lép az új jövedéki törvény, ezzel egyidejűleg a jelenleg hatályos Jöt. szerint kiadott engedélyek hatályukat vesztik. Február 28-án jön az első határidő a korábbi jövedéki engedélyek átváltására.

A régi jövedéki törvény (Jöt.) szerint végzett engedélyköteles tevékenységek folytatása érdekében a régi Jöt. szerinti kiadott engedélyek átváltása szükséges. Az engedélyek átváltása az engedélyes gazdálkodó nyilatkozatával történik, ezen nyilatkozat megtételére engedélytípustól függően eltérő határidők állnak a gazdálkodók rendelkezésére az alábbiak szerint.

Nyilatkozati határidők a jövedéki engedélyek kapcsán

A hatályos jövedéki törvény szerint engedéllyel rendelkezőknek, vagy nyilvántartásba vett személyeknek 2017. február 28-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy tevékenységüket változatlan vagy módosított formában kívánják-e folytatni.

A hatályos szabályozás szerint egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezőknek a fenti nyilatkozatot 2017. március 10-ig kell kitölteniük, amelyben nyilatkoznak, hogy tevékenységüket egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kívánják-e a továbbiakban folytatni.

A keretengedélyes gazdálkodóknak – tekintettel arra, hogy az új Jöt-ben kivezetésre kerül ez a tevékenység - 2017. március 31-ig van lehetőségük nyilatkozni, hogy megszüntetik a tevékenységüket, vagy azt adóraktár engedélyesként folytatják tovább.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamennyi engedélyesnek – az adómentes felhasználót kivéve –, valamint azoknak, akiknél az engedélyt nyilvántartásba vétel váltja fel, 2017. március 15-ig megküldi az engedély/nyilvántartásba vétel tervezetét. Az új szabályozásnak megfelelő végleges engedélyt/nyilvántartásba vételt majd 2017. március 29-ig adja ki a NAV elektronikusan. A nyilatkozat megtételére a NAV_J30 jelű elektronikus nyomtatványon van lehetőség.

Az április elsején hatályba lépő új jövedéki törvénnyel életbe lépő fontosabb változásokról itt olvashat. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom