Facebook image
Mentés

Itt van a jövedéki engedélyek átváltásának határideje

2017. április 1-jén hatályba lép az új jövedéki törvény, ezzel egyidejűleg a jelenleg hatályos Jöt. szerint kiadott engedélyek hatályukat vesztik. Február 28-án jön az első határidő a korábbi jövedéki engedélyek átváltására.

A régi jövedéki törvény (Jöt.) szerint végzett engedélyköteles tevékenységek folytatása érdekében a régi Jöt. szerinti kiadott engedélyek átváltása szükséges. Az engedélyek átváltása az engedélyes gazdálkodó nyilatkozatával történik, ezen nyilatkozat megtételére engedélytípustól függően eltérő határidők állnak a gazdálkodók rendelkezésére az alábbiak szerint.

Nyilatkozati határidők a jövedéki engedélyek kapcsán

A hatályos jövedéki törvény szerint engedéllyel rendelkezőknek, vagy nyilvántartásba vett személyeknek 2017. február 28-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy tevékenységüket változatlan vagy módosított formában kívánják-e folytatni.

A hatályos szabályozás szerint egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezőknek a fenti nyilatkozatot 2017. március 10-ig kell kitölteniük, amelyben nyilatkoznak, hogy tevékenységüket egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kívánják-e a továbbiakban folytatni.

A keretengedélyes gazdálkodóknak – tekintettel arra, hogy az új Jöt-ben kivezetésre kerül ez a tevékenység - 2017. március 31-ig van lehetőségük nyilatkozni, hogy megszüntetik a tevékenységüket, vagy azt adóraktár engedélyesként folytatják tovább.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamennyi engedélyesnek – az adómentes felhasználót kivéve –, valamint azoknak, akiknél az engedélyt nyilvántartásba vétel váltja fel, 2017. március 15-ig megküldi az engedély/nyilvántartásba vétel tervezetét. Az új szabályozásnak megfelelő végleges engedélyt/nyilvántartásba vételt majd 2017. március 29-ig adja ki a NAV elektronikusan. A nyilatkozat megtételére a NAV_J30 jelű elektronikus nyomtatványon van lehetőség.

Az április elsején hatályba lépő új jövedéki törvénnyel életbe lépő fontosabb változásokról itt olvashat. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom