Facebook image
Mentés

Figyelem, közeleg a vámfelfüggesztés iránti kérelmek benyújtási határideje!

Vámfelfüggesztés iránti kérelmek a tavaszi fordulóban 2017 februárjának végéig terjeszthetőek elő az Európai Bizottságnál, amelyre a Közösség feldolgozóiparában tevékenykedő gazdálkodóknak van lehetőségük - bizonyos feltételek együttes fennállása esetén. A vámfelfüggesztések jóváhagyása esetén azok mentességet biztosítanak az érvényességi időszak alatt az adott termékre vonatkozó vámok alól.

Kik élhetnek a vámfelfüggesztés lehetőségével?

A lehetőséggel csak azon gazdálkodók élhetnek (a teljesség igénye nélkül),akik:

  • a Közösség területén letelepedettek,
  • a gyártó és feldolgozóiparban tevékenykednek, 
  • éves szinten minimum 15 000 eurós vámfizetésük van egy adott termék vonatkozásában, 
  • a behozott termékek vámjogi sorsa szabadforgalomba bocsátás vámeljárással kerül rendezésre, 
  • az importált termékek feldolgozásra kerülnek a Közösség területén belül, 
  • nem vonatkozik dömping/kiegyenlítő vám a szóban forgó termékre, 
  • a szóban forgó termék nem elérhető a Közösség területén belül, vagy nem megfelelő minőségben érhető el az Európai Unióban, illetve nem a megfelelő mennyiségben érhető el a Közösségben.

A fent említett benyújtási határidő jogvesztő, a vámok felfüggesztésére irányuló pótlólagos kérelmek a tavaszi periódus vonatkozásában ezt követően már nem terjeszthetőek elő.

A vámfelfüggesztés február végéig kérelmezhető

Tekintettel arra, hogy kifejezetten hosszadalmas a kérelmek jóváhagyásának időtartama, – a kérelmek pozitív elbírálása esetén – a kedvezményt 2018. január 1-jétől kizárólag azon gazdálkodók élvezhetik, akik 2017 februárjában előterjesztik a vámok felfüggesztésére irányuló kérelmüket az illetékes hatóságok előtt.

Amennyiben pozitívan kerülnek elbírálásra a benyújtott vámfelfüggesztés iránti kérelmek, abban az esetben a megadott vámfelfüggesztések a visszavonásig vagy az Európai Bizottság által meghatározott időpontig (általában 5 évig, amely meghosszabbítható) maradnak érvényben. Amennyiben az Európai Bizottság felfüggeszti a kérelmezett, nem késztermékre vonatkozó vámot, akkor a gazdálkodók az érvényességi időszak alatt mentességet élvezhetnek az adott termékre vonatkozó vámok alól, amellyel jelentős megtakarításokra tehetnek szert.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom