Facebook image
Mentés

Családi vállalkozások: öröklés, vagy eladás?

A rendszerváltás családi vállalkozói lassan leköszönnek, háromból két vállalkozás azonban nem éli túl az alapító távozását és a cégek egyharmada jelentős veszteséget könyvel el a tulajdonosi átrendeződés ideje alatt.

Ma már több tízezer családi vállalkozás működik hazánkban, több milliárdos éves árbevételt generálva. A rendszerváltást követően fellendült vállalkozói kedv számos olyan, kezdetben kicsi családi vállalkozást eredményezett, amelyek mára nemcsak jelentős piaci szereplőkké nőtték ki magukat, de nemzetközi szinten is elismerté váltak. Ám az a vezető, aki a kezdetekkor sikeresen útjára bocsátotta a céget, ma már lassan megpihenne, ezért az elkövetkezendő 5-10 év tömeges mértékű tulajdonosi átrendeződését feltételez. Ugyanakkor a „Hogyan tovább?” legalább annyira kérdéses és megfontolt döntést követel. Mivel a hazai törvényi szabályozások nem biztosítanak kedvezményeket  a családi vállalkozásoknak, az esetleges tulajdonosváltás vagy az öröklés kérdése komoly problémát jelent a jelenleg még sikeresen működő társaságokra nézve.

Mit tehet egy leköszönő vezető a vállalkozásával?

A döntés adott élethelyzettől, a szubjektív céloktól és a cég adottságaitól egyaránt függ. A leköszönő vezető rábízhatja a vállalatot a menedzsmentre, átörökítheti vállalkozását a gyerekei részére, illetve akár értékesítheti is azt. A lényeg minden esetben a tudatos vagyontervezés. Számos nemzetközi és hazai példa áll már rendelkezésre, hogy hogyan lehet mindenki számára előnyösen rendezni az új viszonyokat, úgy, hogy a vezetőváltás ténye ne legyen negatív hatással a cég működésére.

Mi van, ha családban marad a vállalkozás?

Bár a kisvállalkozások esetében nem jelent olyan komoly kockázatot az öröklés vagy a vállalat értékesítésének kérdése, ugyanakkor egy 500 millió – 10 milliárd árbevétel közötti családi vállalkozás esetében már komoly megfontolást igényel a döntés. 

Ha egy vállalkozó úgy dönt, hogy családon belül örökíti tovább vállalkozását, akkor ma már örökösödési illetékfizetési kötelezettség nélkül teheti ezt. Egy nagy értékű részesedés öröklése esetén, így a közteher teljesítése érdekében az örökösnek nem kell vagyont kivonnia a cégből, vagy azt akár kényszerből értékesíteni.

Sok esetben azonban nem egyértelmű a leendő vezető személye vagy, ha éppen az, akkor sem biztos, hogy az a személy az adott időben készen áll a vállalat átvételére. 

És ha inkább szabadulnánk tőle?

A vállalat továbbörökítése nem minden esetben alkalmazható – ha nincs megfelelő jelölt, vagy a vállalat értékének pénzre váltása a cél -, ekkor lehet megoldás az értékesítés. A magyarországi vállalatok méretük, vagy  mutatóik alapján regionális, olykor nemzetközi szinten is érdekesek, így esetenként külföldi tulajdonosok is szóba jönnek lehetséges vevőkként. Kardinális kérdés azonban az adott vállalat piaci értékének pontos meghatározása, ami megfelelő szakértelem hiányában akár komoly dilemmát is okozhat, vagy a túlbecsülés miatt lehetetlenné teheti magát az értékesítést. Az emocionálisan érintett tulajdonos gyakran túlbecsüli a vállalat értékét. Az ilyen esetek elkerülésére megoldás jelent a szektort ismerő tanácsadó véleményének kikérése, aki egyfajta értékbecslőként meghatározza az adott vállalat piaci értékét.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom