Facebook image
Mentés

EU-s áfás állásfoglalások – meghosszabbítva 2018. szeptember 30-ig

A CBR-tesztrendszerben, a részt vevő tagállamok közötti, határokon átnyúló ügyletekkel kapcsolatban kérhetnek a vállalkozások előzetes állásfoglalást az ügyletekhez kapcsolódó áfakötelezettségekről.

Az állásfoglalásokat jelenleg 15 tagállamban (Belgium, Ciprus, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Portugália, Spanyolország, Szlovénia és Svédország) lehet kérni.

A CBR tesztrendszerről írt korábbi blogbejegyzésem óta újabb állásfoglalásokat tettek közzé, így most már 15 összefoglaló érhető el, egyelőre csak angol nyelven, a múlt héten nyilvánossá tett honlapon.

Az adóhatóságok közös véleménye

A tavaly július óta közzétett állásfoglalások az alábbi területeket és iparágakat, tevékenységi köröket érintették:

Adózással összefüggő kérdéskör

Iparág, tevékenységi kör

ügyletek áfa-beli megítélésenemesfémek határidős kereskedelme,olajfinomítási szolgáltatások
teljesítési helymotorversenyeken nyújtott szolgáltatások,fel- és összeszereléssel járó ügyletek,

összetett szolgáltatások

A fentieken kívül egy esetben a háromszög-ügyletekhez kapcsolódó mentességek alkalmazhatóságát adta meg, egy másik ügyletnél pedig az adómentesség feltételeit határozta meg az állásfoglalás.

Tagállami kiegészítés egyetlen állásfoglaláshoz érkezett (CBR 2015/12): a svéd, az angol és a portugál adóhatóságok által közösen jegyzett állásfoglalás a tanárok továbbképzését szolgáltatási csomagban megvalósító tevékenység teljesítési helyét adta meg (az állásfoglalásban megadott ismérvek alapján Svédországot). A választ kiegészítendő, a portugál adóhatóság azt is megadta, hogyan értelmeznék ők az ügyletet, ha annak teljesítési helye Portugália lenne.

Tanulságok 2.0

Rendszerszinten továbbra is kritikus Németország hiánya a CBR tagországok közül. A CBR rendszer sikere szempontjából valószínűleg meghatározó részletről van szó. Az állásfoglalások összefoglalóiból a vállalkozások körében lassan, de biztosan népszerűvé váló megoldás körvonalazódik: míg a rendszer első félévében egyetlen állásfoglalási kérelem érkezett, 2014-ben már 11 esetben kérték ki a nemzeti adóhatóságok közös véleményét. Az eljárási határidők tervezett egységesítésével és a jelenleg pdf-alapú nyilvános összefoglalókat felváltó online adatbázis kialakításával a CBR-állásfoglalások értékes támogatást jelenthetnek a vállalkozásoknak. Érdekes lesz majd visszamérni a 2015-ben benyújtott kérdéseket.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom