Facebook image
Mentés

EU-s állásfoglalások összetett áfás-s ügyekben – összefoglaltuk a tesztév eredményeit

Az EU áfa-fórum keretében eddig 15 tagállam vállalta, hogy a több országot érintő, bonyolult áfás kérdésekben előzetes állásfoglalásokkal (Cross-Border Rulings, CBR) segíti a vállalkozásokat.

A próba jelleggel 2013. júniusban indított EU áfa-fórum, másfél évesre tervezett előzetes döntéshozatal-támogatási rendszert az első év után kiértékelték. Az alábbiakban összefoglaltam a rendszer részleteit és az első év nyilvános állásfoglalását.

Állásfoglalások határokon átnyúló ügyletekhez

A CBR-tesztrendszerben, a részt vevő tagállamok közötti, határokon átnyúló ügyletekkel kapcsolatban kérhetnek a vállalkozások előzetes állásfoglalást az ügyletekhez kapcsolódó áfakötelezettségekről. Az állásfoglalásokat jelenleg 15 tagállamban (Belgium, Ciprus, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Portugália, Spanyolország, Szlovénia és Svédország) lehet kérni.

Az állásfoglalás-kérések benyújtásának feltételei:

 1. a kérdés összetett áfás ügyletre vonatkozzon, amit meg is szándékoznak valósítani,
 2. a tervezett ügylet legalább kettő, a CBR-tesztrendszerben részt vevő tagállamot érintsen,
 3. az állásfoglalás-kérést olyan tagállamban kell benyújtani, ahol a kérelmezőnek adószáma van, de legalábbis valószínűsíthető, hogy a tervezett ügylethez kapcsolódóan adószáma lesz.

Az állásfoglalás-kéréseket a legtöbb esetben az érintett tagállamok nemzeti nyelvén és/vagy angolul kell benyújtani (a NAV mindig kéri a magyar nyelvű állásfoglalás-kérést),az ügylet minden releváns részletét bemutatva. Amennyiben indokolt, a válaszadás előtt az adóhatóságok egymással egyeztetnek. Az eljárásra mindig a kérést fogadó állam szabályai vonatkoznak (pl. határidők).

Tanulságok, a CBR-állásfoglalások jövője

A nagy tagállamok közül Németország hiánya a legérzékenyebb – a CBR-állásfoglalások kiadásának egyik feltétele, hogy az ügyletben érintett minden tagállam részt vegyen a rendszerben. Pedig az az eddigi tapasztalatok alapján az állásfoglalások nyilvánosságra hozatalával az eljárások, különösen a határidők egységesítésével és a tervezett internetes állásfoglalás-adatbázis kialakításával a CBR-állásfoglalások komoly támogatást jelenthetnek a vállalkozásoknak. A komplex, nemzetközi ügyleteikhez kapcsolódó áfakötelezettségek adóhatósági megerősítése jó ötletnek bizonyult és a kezdeményezés sikeres évet tudhat maga mögött.

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom