Facebook image

A tervezet alapján egyértelművé vált, hogy az EKAER rendszer bevezetése körül kialakult számtalan megválaszolatlan kérdés után végül törvényi szinten pusztán az EKAER kötelezettség és az ahhoz kapcsolódó biztosítékadási kötelezettség előírása, illetve az EKAER rendszerhez kapcsolódó ellenőrzési, szankcionálási szabályok maradnak. Azaz minden más részletszabály kikerül az adózás rendjéről szóló törvényből, és a jelenleg részben a törvényben található részletszabályokat NGM rendelet fogja tartalmazni.

Az indokolás szerint mindez „rugalmasabb” szabályozást alakít ki az EKAER rendszerrel kapcsolatban azzal, hogy az EKAER rendszer működtetésével kapcsolatos részletszabályokat „könnyen módosítható” miniszteri szintű rendeletben rendeli szabályozni.

Persze kérdés, hogy az úgynevezett rugalmas szabályozás hogyan fogja biztosítani az előre kiszámítható, követhető szabályozást, a jogbiztonságot?

Ami azért a törvényjavaslat alapján kiemelést érdemlő új információ:

Kockázati biztosítékot első alkalommal 2015. március 11-től kell nyújtani.

A módosítás összefügg azzal, miszerint a kockázati biztosítékadás alóli mentesülés legegyszerűbb formája a köztartozásmentes adózói adatbázisban való szereplés. Az erre vonatkozó szabályokat, feltételeket már korábbi blogunkban részletesen kifejtettük.

A NAV az adózó adatbázisban történő szereplésére irányuló kérelme benyújtásának hónapját követő hónap 10. napján veszi fel az adózót a köztartozásmentes adózói adatbázisba. A mostani módosítással tehát az érintett adózók még február hónapban is kérhetik a köztartozásmentes adózói adatbázisba való felvételüket.

Mindez azt is sejteti, lehetséges, hogy a kockázati biztosítékkal érintett termékek köre kiszélesedik!

2015. február 28-ig az EKAER rendszerben a bejelentéseket a mostani szabályok szerint kell alkalmazni.

Tehát továbbra is érvényesül a bejelentési kötelezettség, bár tényleges szankció nem kapcsolódik a bejelentések elmulasztásához.

2015. március 1-jétől már az új, még nem ismert szabályozás érvényesül.

Türelmetlenül várjuk, hogy a két hét múlva már szankció terhe mellett teljesítendő EKAER bejelentési kötelezettséget hogyan is kell teljesíteni. Az viszont biztos, az új rendeleti szabályozás olyan színtű változtatásokat nem fog tartalmazni, ami a mostani tesztüzemi időszak meghosszabbításának kényszerét eredményezné.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom