Facebook image
Mentés

Az EKAER rendszer próbaüzem meghosszabbítása miatt még most mentesülni tud a kockázati biztosítékadási kötelezettség alól!

Ahogy azt már előző blogomban írtam, a kockázatos termékek közúti fuvarozással együtt járó EU más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzéshez, vagy egyéb célú behozatalához, illetve belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítéshez kapcsolódó biztosítékadási kötelezettség alóli mentesülés legegyszerűbb formája, ha a már 2 éve működő adózó szerepel a NAV által vezetett köztartozásmentes adózói adatbázisban.Tovább az EKAER kalkulátorhoz »

Az adóhatóság az egyébként illetékmentes kérelem (KOMA) benyújtásának hónapját követő hónap 10. napján veszi fel az adózót a köztartozásmentes adózói adatbázisba, ha az előírt feltételeknek megfelel. Ez azt is jelenti, hogy maga a nyomtatvány benyújtása még nem fog mentesíteni senkit a biztosítékadási kötelezettség alól, a benyújtást követő hónap 10-ig várhat az adózó a mentesülésre.

Fontos ugyanakkor, hogy a kormány a piaci szereplők javaslataira figyelemmel 2015. március 1-ig meghosszabbította az EKAER próbaüzemét.

Mindez azt jelenti, hogy aki még január hónapban kéri a köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételét, az – amennyiben megfelel az előző blogban már részletezett feltételeknek – február 10-én szerepelni is fog abban, így az EKAER rendszer élesben történő működésével, már nem kell ezen plusz kockázati biztosítékadási kötelezettséggel számolnia. Egyebekben már él a NAV EKAER szám kiadásához kapcsolódó kockázati biztosíték letéti számla (10032000-01601202).

Fontos még kitérni arra is, hogy előreláthatóan az EKAER szabályozás ismét módosulni fog. Nem tudni, hogy ez a módosítás csak pontosításokat, vagy érdemi változtatást is fog-e tartalmazni az EKAER szabályozásra vonatkozóan.  Addig is érdemes lehet a március 1-jére felkészülni.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom