Facebook image
Mentés

Az EKAER-saga folytatódik!

2014.12.15-én az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/2141. számú törvényjavaslatot. Az elfogadott módosítás EKAER vonatkozásában csak az eddig is ismert két módosítást tartalmazza:

  1. Mentes az EKAER bejelentési kötelezettség alól a kizárólag a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény szerinti alkoholterméket, sört, bort, pezsgőt, köztes alkoholterméket, dohánygyártmányt, szárított dohányt, ellenőrzött ásványolajterméket, bioetanolt, biodízelt, E85-öt vagy ezek közül többet szállító gépjármű.
  2.  A mulasztási bírság és a jogkövetkezmények megállapítására a módosítások hatására csak 2015. február 1-jétől nyílik lehetőség.

A fentiek ugyan önmagukban pozitív hírek, de a jelenleg érzékelhető rengeteg értelmezési bizonytalanságot nem kezeli. A jogszabályi rendelkezések hatályba lépése előtt 15 nappal még mindig csak a végrehajtási rendeletek tervezete ismert, a várhatóan több módosítást is tartalmazó végleges változatra még várni kell. Egyértelműen fokozódik a nyomás a NAV-ra és a Minisztériumra, hogy a logisztikai- és adószakmai szervezetek által jelzett és feltett kérdésekre nyilvános keretek között választ kapjanak. Várhatóan napokon belül közzé teszik az ún. EKAER Gyakran Ismételt Kérdéseket.

A jogalkalmazók számára az időnyomást fokozza, hogy számos esetben külföldi partnereikkel kell majd a magyar rendelkezések logikáját és működési elveit elfogadtatni. Tovább növeli a felfokozott hangulatot, hogy az EKAER rendszerre való felkészülést a megérdemelt karácsonyi pihenés időszakában kellene abszolválnia az érintett szakembereknek.

A 40 százalékos mulasztási bírság fenyegetése, még ha csak 2015. február 1-jétől is, de ott lebeg a vállalkozások előtt. A jogalkalmazás során várhatóan további éles vita származhat majd abból, amire szintén fel kell majd készülni, hogy az EKAER szám hiánya, illetve hozzá kapcsolódó hiányosságok okozhatnak-e hátrányt a társaságok áfa elszámolásaiban. Az Európai Uniós joggyakorlat szerint és sajnos korábbi tapasztalataink alapján is azt látjuk, hogy nem lesz kizárható, hogy az adóellenőrzés során éles vita alakul ki EKAER témában az adóellenőrökkel.

Reméljük, hogy az adóhatóság gyakorlata gyorsan alkalmazkodik a kialakult helyzethez és nem fog a vállalkozásoktól pótlólagos erőfeszítést követelni, hogy megvédjék igazukat!

Tovább az EKAER kalkulátorhoz »

EKAER-témában megjelent  bejegyzéseink

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom