Facebook image

A jogalkotás folyamán várhatóan ismét – mint 2012-ben is – enyhülnek az eredeti elképzelések.

Jó hír, hogy a Bizottsági Módosító javaslat alapján részben marad az idei szabályozás, változás csak a béren kívüli juttatásokat érinti. Az egyes meghatározott juttatások adóterhei változatlanok.

A változás lényege, hogy éves szinten 200 000 Ft-ig a béren kívüli juttatások közterhei nem változnak, marad a korábbi szabályozás (a juttatás értékének 1,19 szerese után 16 százalék szja-t és 14 százalék eho-t, összességében 35,7 százalék közterhet kell fizetni). A kizárólag SZÉP kártyára utalt munkáltatói támogatás esetén ez a kedvezményes összeg továbbra is évi 450 000 Ft (az ún. rekreációs keretösszeg) lesz, vagyis a javaslat egyértelműen a SZÉP kártya használatának további erősítése irányába hat.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a két féle juttatási formát várhatóan kombinálni lehet, azaz a SZÉP kártyán kívüli béren kívüli juttatásokat évi 200 000 Ft-ig, valamint ezen felül SZÉP kártyára utalást 250 000 Ft-ig az idei kedvező adóteher mellett lehet a munkavállalók számára biztosítani.

A kedvezményes értékhatárt meghaladó összegű juttatások egyes meghatározott juttatásnak fognak minősülni és így 51,17 százalék közterhet viselnek (a juttatás értékének 1,19 szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék eho). A magánszemély juttatásra jogosító jogviszonya év közbeni megszűnése esetében, amennyiben az igénybe vett béren kívüli juttatások együttes értéke az éves keretösszeg (200  000 Ft),vagy a rekreációs keretösszeg (450 000 Ft) időarányos részét meghaladja, az 51,17 százalékos közterheket e meghaladó érték után a jogviszony megszűnése hónapja kötelezettségeként kell megfizetni. Magánszemély halála esetén az arányosítás nem érvényesül.

Mindezek alapján az újabb javaslat a béren kívüli juttatások jelenlegi éves 500 000 Ft-os értékhatárát 200 000 Ft-ra viszi le, az adó mértékének emelését visszavonták, a juttatások egyedi korlátai nem változnak. A módosítás bevezeti a rekreációs keretösszeg fogalmát. Ennek lényege, hogy a SZÉP kártya és a SZÉP kártyán kívüli béren kívüli juttatások együttes összege nem haladhatja meg az évi 450 000  Ft-ot és ezen keretösszegbe beletartozik a munkavállalóra tekintettel más magánszemélynek biztosított béren kívüli juttatás is.

A jövő évtől is figyelniük kell a munkáltatóknak a béren kívüli juttatások esetében arra, hogy a kedvezményes adózású keretösszeg, rekreációs keretösszeg a munkáltatónál jogviszonyban töltött idővel arányos, a munkaviszony magánszemély halála miatti megszűnése esetének kivételével.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom