Facebook image
Mentés

Kölcsönügyletek transzferár-kockázatai

Egy másik gyakran előforduló hiba az összehasonlító adatok körének nem körültekintő megválasztása. Két kölcsönügylet összehasonlításakor ugyanis nem elegendő pusztán a kamatlábak összevetése. A kölcsönök devizanemének és futamidejének vizsgálata mellett éppoly fontos a finanszírozási cél, a finanszírozási kockázat, a forrásköltség (ehhez kapcsolódóan a földrajzi elhelyezkedés),valamint a biztosítéki háttér elemzése is, mivel ezek mind közvetlenül befolyásolhatják a kamatláb árazásának módját, és így magát az összehasonlíthatóságot is.

Például eltérő kockázatról beszélhetünk egy szabad felhasználású forgóeszközhitelnél, amelynél a hitelkeret megnyílása után az összeg felett az ügyfél kvázi szabadon rendelkezhet, valamint egy zárt beruházási hitelnél, amelynél a kölcsönfolyósítás közvetlenül a beruházás szállítóival szemben történik a finanszírozó pénzintézet szigorú kontrollja mellett. Definíció szerint pedig az ügyletek kockázatkülönbségének meg kell jelennie a kockázati felár, és így a kamatláb mértékében is. Emiatt a két ügylet kamatlába sem hasonlítható össze egymással a megfelelő korrekciók elvégzése nélkül.

Bár ebben a bejegyzésben egyetlen példát említettem, de számos olyan eset lehetséges még, amikor az összehasonlító adatok kiválasztása nem megfelelően történik, mivel a vállalat nem vesz figyelembe olyan funkcionális különbségeket, amelyek a független ügylet árazását közvetlenül befolyásolták, és emiatt az elemzésünk következtetése is viszonylag könnyen támadható lesz.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom