Facebook image
Mentés

Kapcsolt felek közötti szokásos piaci ár korrekció a számvitelben

A tao törvény szerinti kapcsolt vállalkozásoknak a törvény 18. §-ban foglalt rendelkezései alapján a szokásos piaci ártól eltérő értéken megvalósult ügyleteik miatt a társasági adóalap korrekciót kell az adóév végén elvégezniük.

A számviteli törvény módosításával a kapcsolt vállalkozásoknak lehetőségük nyílik arra, hogy az egymás közötti szerződéseikben lehetővé tett az üzleti év során, a normál üzleti tevékenység keretében értékesített, beszerzett eszközökre, szolgáltatásokra vonatkozó utólagos ellenérték-korrekciót könyvviteli elszámolásaikban az eredeti ügyleti ellenérték módosításaként szerepeltessék. Az ügyletek ellenértékét így a könyvekben piaci árra lehet módosítani, ezzel elkerülve a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény 18. §-a szerinti adóalap-módosítást.

nek a beszerzésre tekintettel a társasági adó alapját módosítani kellene).

A felek között utólag elszámolt, a szokásos piaci ár és az alkalmazott ellenérték alapján számított különbözetet:

  • értékesítés esetén az értékesítés nettó árbevételeként,
  • a szolgáltatás igénybevétel esetében az elszámolt költség, ráfordítás értékét módosító tételként

kell elszámolni.

Az utólagos módosításról a kiállított számviteli bizonylat alapján kell a könyvelést elvégezni.

Mivel ez a módosítás már év közben hatályba lépet, így beszámoló készítés során a teljes 2013. évre alkalmazható. A számviteli törvény szabályai az üzleti év beszámolójára vonatkoznak úgy, hogy a beszámolót az üzleti év utolsó napján (naptári éves beszámoló esetén december 31-én) hatályos rendelkezések szerint kell elkészíteni.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom