Facebook image
Mentés

A húsáfa margójára, avagy mit kóstál a sertéskaraj?

Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottság beterjesztette módosító javaslatait az októberben benyújtott adócsomaghoz kapcsolódóan. Ennek talán legnagyobb horderejű eleme az élő és félsertés áfájának 5 százalékra történő csökkentése az eddigi 27 százalékról.

Mielőtt bárki is tort készülne ülni a korábbi sertéshús árakon, és lelki szemei előtt már kolbászból készülne a kerítés, fontos megjegyezni, hogy ez az áfacsökkentés kevésbé fog kihatni a végső fogyasztókra (és így a költségvetési bevételekre),hisz az általuk vásárolt termékekre (darabolt áru, feldolgozott húskészítmények) a módosítás nem vonatkozik.

De akkor mi is indokolja ezt a változást? A húságazat hosszú ideje panaszkodott, hogy a magas áfakulcs miatt egyfelől elszaporodtak a visszaélések, másrészt pedig jobban megérte az EU-n belüli beszerzés a húsfeldolgozó vállalkozások számára, mint a hazai áru vásárlása. Az utóbbit könnyű belátni: míg a magyar beszerzés esetén, különösen az exportra termelő vállalkozások számára folyamatos finanszírozási többletterhet jelentett a magas adókulcs az áfa-visszaigénylés időszakában, addig ugyanez az EU-n belüli beszerzés esetén nem jelentkezett, hiszen ugyanazon időszakon belül számolták el fizetendő és levonható adóként is (fordított adózás). A visszaélések vonatkozásban csak arra érdemes utalni, hogy a magyar, 27 százalékos adókulcs eddig is adócsalásra csábított, hiszen egyes tömegtermékek esetén az Unión belül itt lehetett a legnagyobb hasznot realizálni. Várhatóan ez a következő időszakban valamelyest csökkeni fog, de sajnos egyáltalán nem lennék meglepve, ha az adócsalásra szakosodott körök ezután már más termékekkel folytatnák üzelmeiket.

Valójában a jogalkotói szándék ez esetben nem a fogyasztók, hanem a hazai sertéstenyésztők megsegítése volt, így most nem kell azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy a kereskedők vajon tovább adják-e az áfa csökkentéséből származó hasznukat a fogyasztóknak. Egy korábbi általános áfakulcs-csökkentés során már láthattuk, hogy a kereskedők többnyire maguk nyelték le a különbözetet. Az akkori lépéssel egyértelműen a költségevetés járt rosszul. Ennek a módosító javaslatnak a költségvetési hatása azonban várhatóan messze elmarad a korábban kalkulált 50 - 60 milliárd Ft-nyi bevételkieséstől, amit a teljes sertéshús vertikumra kiterjesztett 5 százalékos áfa jelentett volna. Persze továbbra se feledjük, hogy amíg 27 százalékos az általános adókulcs, addig az áfacsalások visszaszorítása inkább csak vágykép marad, és ez akár a darabolt sertéshúsokra is igaz lehet!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom