Facebook image
Mentés

Transzferár-dokumentáció: összevont nyilvántartás

Az összevonás akkor végezhető el, ha a kapcsolt szerződések tárgya azonos, és a szerződési feltételek előre rögzítettek és megegyeznek, vagy a köztük lévő eltérések nem jelentősek. Például össze lehet vonni két beszerzési szerződést, ha azok feltételeikben hasonlóak (pl. a különbség csak a beszerzési országban van).

Az összevonás tényét mindig jelezni kell a transzferár-nyilvántartásban és indokolni is kell azt. Ugyanakkor fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben az adóhatóság nagy figyelmet fordít az összevonás indokoltságának ellenőrzésére is, így ha kételyek merülnek fel, akkor célszerű az összevonástól eltekinteni.

Nem az összevonás tényének, de lehetőségének egy másik szempontból van különös jelentősége. Amennyiben egy szerződés alapján az adott adóév végéig a teljesítések szokásos piaci árának  általános forgalmi adó nélkül számított értéke nem ér el az 50 millió Ft-ot, akkor az adózó nem köteles transzferár-nyilvántartást készíteni. Ha viszont az adott szerződés más szerződésekkel összevonható és így az értékhatárt a teljesítések átlépik, akkor az összevonás tényétől függetlenül nem kerülhető el a transzferár-nyilvántartások elkészítése!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom