Facebook image
Webáruházak – Adózási és számviteli tanácsadás

Webáruházakkal kapcsolatos adózási és számviteli tanácsadás

Adózási és számviteli tanácsadásunkat olyan vállalkozásoknak ajánljuk, akik webáruházukban külföldi magánszemélyeknek is értékesítenek.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!
Héhn Miklós partner, számviteli üzletágvezető

Héhn Miklós

Partner
Vezérigazgató-helyettes

Sztankó Dániel, RSM Hungary, Pénzügyi képviseleti csoportvezető

Sztankó Dániel

Igazgató, Adóüzletág

Telefon

Miről szól tájékoztatónk?

A külföldi, alacsonyabb áfakulcs jelentősen csökkenti a magyar webáruházak versenyhátrányát, amit az EU legmagasabb, 27 százalékos adókulcsa jelent. Érdemes tehát végiggondolni, hogy a webáruházi eladó ki tudja-e használni a döntéstől függő külföldi adóregisztráció előnyeit: a versenyképes értékesítési árakat, az egyszerű, átlátható és hatékony értékesítési folyamatot, az alacsonyabb külföldi áfát és a kedvező magyar társasági adót. A webáruházi értékesítésekkel kapcsolatos adózási és számviteli tanácsadásunk keretében a legmegfelelőbb adózási forma kiválasztásában és alkalmazásában támogatjuk ügyfeleinket.

Kiknek szól az ajánlatunk?

Adózási és számviteli tanácsadásunkat olyan vállalkozásoknak ajánljuk, akik webáruházban külföldi magánszemélyeknek is értékesítenek úgy, hogy a termékeket Magyarországról (vagy másik, a szállítási címtől eltérő tagállamból) szállítatják a vevőhöz. Fontos, hogy az ilyen, a szakzsargonban távolsági értékesítéseknek nevezett ügyleteknek nem törvényi feltétele, hogy a megrendelések vagy a fizetések online történjenek. Ha tehát az értékesítés egy másik tagállami címre szállítással és magánszemély részére történik, az ügyletre már a távolsági értékesítés szabályai vonatkoznak, amelyeknél érdemes megvizsgálni, mennyi előnyt jelenthet, ha az eladó külföldi adószáma alól számlázza azt.

Milyen előnyöket jelenthet a külföldi adószám a webáruházi eladónak?

A távolsági értékesítések minden esetben áfás ügyletek, és minden tagállamban egy megadott értékhatárhoz kötötték az alkalmazandó áfakulcsot. Az uniós, valamint az azzal harmonizált nemzeti  áfaszabályozások azonban lehetővé teszik, hogy az értékhatár elérése előtt az eladó eldönthesse, hogy a szállítás indítása szerinti, vagy a szállítási célcím szerinti állam áfa kulcsát alkalmazza.

Az ilyen értékesítésekhez kapcsolódó külföldi adókötelezettségek az áfára korlátozódnak – praktikusan tehát külföldön áfabevallásokat kell benyújtani, valamint áfát kell fizetni. Pusztán a távolsági értékesítések miatt a webáruházban eladott termék után az eladónak nem keletkezik külföldi társaságiadó-fizetési kötelezettsége – sem az értékhatár alatt, sem az fölött.

A lenti táblázat egy magyar webáruházból, németországi szállítással, magánszemélyeknek történő értékesítés példáján keresztül mutatjuk be a németországi értékhatár (nettó 100 000 EUR/év) elérése előtti külföldi adóregisztrációval elérhető árelőnyt.

Szállítás indítása (tagállamból)Szállítási cím (tagállamba)Német adószám az értékesítési értékhatár előttMagánszem. részére történő értékesítések éves nettó értéke (EUR)Alkalmazott áfa
AdókulcsAdó       
MagyarországNémetországNem99 900 EUR27%26 973 EUR
MagyarországNémetországIgen99 900 EUR19%18 981 EUR     
Különbség7 992 EUR

Miért érdemes hozzánk fordulni?

 1. Adótanácsadó munkatársaink a külföldi adószám igénylésével, külföldi adóbevallások elkészítésével és benyújtásával kapcsolatos feladatok gyors és hatékony elvégzésében, számlázással kapcsolatos gyakorlati kérdések megválaszolásában, valamint a leghatékonyabb megoldás kialakításában segítenek ügyfeleinknek. Webáruházakkal kapcsolatos adózási és számviteli szolgáltatásunk része, hogy egyetlen, magyar nyelvű koordinációs központként kezeljük az összes külföldi adókötelezettség teljesítésével kapcsolatos feladatot, folyamatot.

 2. Több éves tapasztalatunk van külföldi adószámmal rendelkező vállalkozások könyvelésében. Ismerjük azokat a számviteli kérdéseket, amelyekre a leghatékonyabb megoldáshoz szükség van iparágspecifikus ismeretekre, szaktudásra. Teljes körű számviteli szolgáltatásunk során folyamatosan nyomon követjük a külföldi értékesítések értékét, illetve igény esetén a külföldi számlázási feladatokat is elvégezzük.

Webáruházakkal kapcsolatos adózási és számviteli tanácsadásunk során az alábbi szolgáltatásokkal állunk ügyfeleink rendelkezésére:

 • egyablakos koordináció külföldi adóregisztráció és adóképviselet során;
 • számlázással kapcsolatos tanácsadás;

 • elektronikus számlázással kapcsolatos tanácsadás;

 • távolsági értékesítéssel kapcsolatos teljes körű tanácsadás;

 • a számviteli és adózási szempontból releváns megrendelési és értékesítési adatok azonosítása, ellenőrzése;

 • folyamatos könyvelés.


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat