Facebook image

feltételes adómegállapítás

A feltételes adómegállapítás jelentése

Az adópolitikáért felelős miniszter az adózó kérelmére, a kérelemben megjelölt adókötelezettségre vagy annak hiányára vonatkozó konkrét kérdés vonatkozásában megállapítja az adózó adókötelezettségét vagy annak hiányát. A konkrét kérdés vonatkozhat az adózó által közölt, jövőbeni ügyletre, vagy jövőbeni ügyletnek nem minősülő ügyletre, vagy típusszerződésre vonatkozó részletes tényállás alapján.

Az adó feltételes megállapítására irányuló kérelemként nem terjeszthető elő szokásos piaci ár megállapítására irányuló kérelem egyetlen adónem tekintetében sem, illetve a kizárólag számviteli kérdést érintő kérelem.

A feltételes adómegállapításra irányuló kérelem elektronikus úton, az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló kormányrendelet szerinti tartalommal nyújtható be.

A feltételes adómegállapítási eljárás díja

  • típusszerződés esetén tízmillió forint,
  • egyéb esetben nyolcmillió forint, a kérelem sürgősségi eljárásban történő elbírálása esetén tizenkettőmillió forint.

A feltételes adómegállapítás hatálya

A feltételes adómegállapítási eljárás során hozott határozat kötőereje a határozat kiadmányozását követő ötödik adóév utolsó napjáig tart, amely egyszer, további két évvel meghosszabbítható. A feltételes adómegállapítás az adóhatóságra csak változatlan tényállás mellett, az adott ügyben kötelező.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER