Facebook image

ELÁBÉ (eladott áruk beszerzési értéke)

Az ELÁBÉ jelentése

Az ELÁBÉ az eladott áruk beszerzési értéke kifejezésből alkotott mozaikszó.  Elsősorban kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások esetén az üzleti évben (általában) változatlan formában eladott anyagok, áruk bekerülési (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt) értékét foglalja magában.

Az eladott áruk beszerzési értékét növelő tételként kell kimutatni az értékesített betétdíjas göngyölegek bekerülési értékét, majd az eladott áruk beszerzési értékét csökkenteni kell a visszavett betétdíjas göngyölegek bekerülési értékével.

Az ELÁBÉ könyvelése

Az eladott áruk beszerzési értékét és az eladott (közvetített) szolgáltatások értékét az anyagjellegű ráfordítások között kell kimutatni.

A tárgyidőszakban eladott áruk beszerzési értékét módosítják a leltári eltérések tényleges beszerzési értékei. Az elszámolási hibára visszavezethető leltárhiányok az eladott áruk beszerzési értékét növelik, míg az elszámolási hibából adódó leltártöbbletek csökkentik.

Az ELÁBÉ a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások esetében a vásárolt és változatlan formában eladott anyagoknak, áruknak az SZJA-törvény szerint elszámolt bekerülési (beszerzési) értéke.

Az egyszeres könyvvitelt, valamint az SZJA-törvény hatálya alá tartozó, pénzforgalmi nyilvántartást vezető vállalkozók esetében az ELÁBÉ kiszámítása a tárgyévi árubeszerzésre fordított kiadás, csökkentve a kifizetett árukészlet leltár szerinti záró értékével, növelve a kifizetett árukészlet leltár szerinti nyitó értékével.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER