Facebook image

áfacsoport

A csoportos áfaalanyiság lehetőséget biztosít az adózóknak, hogy egy adócsoportba tömörüljenek és közös áfaadózást folytassanak. Ez a jogi konstrukció előnyös lehet, mivel lehetővé teszi az áfaelőleg összevont fizetését és az áfa visszaigénylését a csoporton belül.

Csoportos áfaalanyiság jelentése

A csoportos adóalanyiság – áfacsoport – lényege, hogy  

  • a csoportban résztvevők önálló áfaalanyisága megszűnik, a tagok együttesen minősülnek egy adóalanynak,
  • a csoporttagok egymás közötti ügyletei után általános forgalmi adó fizetési kötelezettség nem keletkezik.

Csoportos áfaalanyiság feltételei

Azok az adóalanyok hozhatnak létre csoportos áfa adóalanyiságot,

  • amelyeknek gazdasági célú letelepedési helyük belföldön van, gazdasági célú letelepedési hely hiányában pedig lakóhelyük vagy szokásos tartózkodási helyük van belföldön, és
  • amelyek együttesen kapcsolt vállalkozások.

A csoportos áfaalanyiságot választó adóalanyoknak azonban bizonyos feltételeknek kell megfelelniük. Például a csoportnak legkevesebb egy magyarországi adóalanynak kell lennie, és az adózóknak azonos áfaadószámmal kell rendelkezniük. Ezen kívül a csoport tagjainak gazdasági, pénzügyi és szervezeti kapcsolatban kell állniuk egymással.

Csoportos áfaalanyiság előnyei

A csoportos áfaalanyiság előnyei közé tartozik az egyszerűsített adminisztráció és az áfaelőleg közös kiszámítása. Az adóalanyoknak azonban figyelemmel kell kísérniük a jogszabályi előírásokat és betartaniuk az adóbevallási és visszaigénylési határidőket.

A csoportos áfaalanyiság lehetőséget nyújt az adózóknak a hatékonyabb adózási stratégiák kialakítására és az áfaadminisztráció egyszerűsítésére, ami jelentős előnyöket kínálhat az érintett vállalkozásoknak.

Csoportos áfaalanyiság megszűnése

A csoportos áfaalanyiságban résztvevők önálló áfaalanyisága megszűnik, a tagok együttesen minősülnek egy adóalanynak, és egymás közötti ügyleteik után áfa fizetési kötelezettségük nem keletkezik.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER