Facebook image
Mentés

Számlatömböktől az e-számláig: mi változott és mi maradt állandó a számlakiállításban?

Az elmúlt 25 évben hihetetlen mértékben felgyorsult technológiai változások nem hagyták érintetlenül a számlázás és az áfabevallás területét. Negyed évszázad alatt a teljesen megszokott számlatömböktől mára eljutottunk az e-számláig, a papír alapú, postán beadott adóbevallástól a felhő alapú adatszolgáltatásig és az elektronikus bevallásig. Sőt már csak egy lépés választ el bennünket (bár ki tudja, mekkora) az adóhatóság által készített kiajánlott áfabevallástól. Vannak dolgok, amik azonban nem változnak. Ilyen például a számlák adattartamával szembeni részletes elvárások.

Sokba kerül a helytelen számla-adattartalom!

Bár a formátum sokat fejlődött, vannak azonban dolgok, amik  nem változnak számlakiállítás során. Ilyenek például a számlák adattartamával szembeni részletes elvárások, melyek bármelyikének hiánya 500 ezer forintos mulasztási bírsággal jár. Mindig sok kérdést vet fel az előlegszámla, melyet akkor kell kiállítani, ha a teljesítést megelőzően megállapodnak az ellenérték vagy annak egy részének átadásában a felek. Az előlegszámla teljesítése az előleg átvételének napja lesz, és fel kell tüntetni a számlán azt is, hogy előlegszámláról beszélünk. Külön figyelendő az is, hogy az előlegbekérő nem minősül számlának, így arra áfavisszaigénylési igényt nem lehet alapozni. 

Az előleg végszámlája esetén még komplexebb a szabályozás. Csak akkor kerülhető el a végszámla kiállítása, ha az előleggel teljes mértékben rendezték a számlát és a számlán egyértelműen azonosítható módon szerepel a tényleges teljesítés időpontja is. 

Munkánk során azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb hibát a folyamatos teljesítésű szolgáltatások számlázása során követik el. Nem meglepő, hiszen az egyszerűnek tűnő főszabály mellett még több tényezőt is vizsgálni kell annak érdekében, hogy a megfelelő teljesítési időpont kerüljön a számlára. Ilyen tényező például, hogy az időszak utolsó napjától számítva mikor van a fizetési határidő, vagy ehhez képest mikor állították ki ténylegesen a számlát. 

Szeretne tisztán látni helyes számlázás minden részletében?
Jelentkezzen online képzésünkre!

Utólagos számlamódosítás? Figyeljen a részletekre!

Komoly hibalehetőségeket rejt magában az is, amikor egy számlát utólag módosítani kell. Annak érdekében, hogy a számlakorrekció a megfelelő időszakban kerüljön bevallásba, vizsgálni kell, hogy megvalósult-e egyáltalán a teljesítés. Ha a teljesítés meghiúsult, akkor a sztornó számlára vonatkozó szabályok az irányadóak. Azonban, ha teljesült az ügylet, de más összegben, akkor a számla helyesbítéséről (módosításáról beszélünk). Bár a szabály egyszerűnek tűnik, de néha komoly fejtörést okoz, hogy meddig tart az eredeti ügylet módosítása, és mikortól beszélhetünk már egy másik ügyletről, különösen úgy, hogy az áfa-törvény nem tesz különbséget sztornó és módosító számla között, egységesen számlával egy tekintet alá eső okiratnak nevezve az kibocsátandó bizonylatot

Maga a számlamódosítás is izgalmas kérdéseket vet fel akkor, ha – mondjuk a számlázóprogramunk miatt – a módosítás két lépcsőben történik; először az eredeti számla lenullázásával (ún. credit note kiállításával),utána pedig az új, megfelelő adattartamú számla elkészítésével. 

Manuálisan, vagy felhőalapon? Merre tart az online számlaadat-szolgáltatás?

A számlakiállítás kapcsán nem feledkezhetünk meg az online adatszolgáltatási kötelezettségről sem. És ha minden számlánk megfelelően került kiállításra és minden számlánkról helyesen ment be az adatszolgáltatás, akkor megfelelő – adóautómatizációra épülő - szoftveres háttér mellett már gyerekjáték az adóbevallás elkészítése. Mivel az adóhatóság a kötelező online számla-adatszolgáltatáson keresztül elvileg minden információt azonnal megkap, ezért az áfabevallás már csak egyfajta kontrollként működik – legalábbis hosszútávon mindenképpen ez a cél. 

További digitális megoldásainkért keresse szakértőinket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom