Facebook image
Mentés

Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági hatások miatt új extraprofit adók is bevezetésre kerültek.

A nyár elején bejelentett extraprofit adó csak bizonyos ágazatokat érint negatívan, és még csak nem is kizárólag azokat, akik a legtöbbet (vagy egyáltalán) profitálnak a negatív gazdasági hatásokból és az áremelkedésekből. A legnagyobb rész az új terhekből a bankokra, a kőolaj és földgáz kitermelőkre, kőolajtermék-előállítókra és más energiatermelőkre hárul. Emellett pluszban adózik a távközlés, a bányászat a kiskereskedelem, a gyógyszerforgalmazók, emelkedett a cégautóadó, a chips- és jövedéki adók is. 

Az extraprofitadóknak csak egy részére jellemző, hogy valamilyen új kötelezettséget tartalmaznak, egy másik részük a már meglévő kötelezettségekre épül rá. Ilyen adóemelés-jellege van a bányajáradéknak, a kiskereskedelmi-pótadónak, a cégautó-adónak, a jövedéki adónak és a chips-adónak is, de a pénzügyi tranzakciók esetén is az értékküszöb emelésnek, illetve az illetékköteles tranzakcióköre kiterjesztésének. 

Az új adókötelezettségek közül az egyik legismertebb a légitársaságok hozzájárulása, ahol - bár a költségeket végső soron a légitársaságok viselik -, az adó alanya az ő földi kiszolgáló alvállalkozójuk. 

Az extraprofitadó kötelezettségek bevallási és befizetési határidejét, az adók alapját és mértékét foglalja össze alábbi táblázatunk:  

Kattintson a képre és nagyítsa fel a táblázatot.

keresse szakértőinket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom