Facebook image
Mentés

Széchenyi MAX+: a KKV-k kedvező hitele

2022-ben a magyar KKV szektor jelentős nehézségekbe ütközött a megengedhető külső finanszírozás megszerzése során. A Magyar Kormány a Széchenyi Kártya Program MAX (SZKP MAX) keretében próbálta a gazdaságot tovább élénkíteni alacsony, fix kamatozású hitelekkel: 2023-ra megduplázta, 290 milliárd forintra emelte a keretösszeget. Az intézkedés elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a vállalkozásoknak ahhoz, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak.

Növekvő infláció, jegybanki szigorítás és a háború hatása a KKV-k finanszírozására

2022-ben a magyar KKV szektor a növekedő infláció, a jegybanki szigorítás és az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság miatt is jelentős nehézségekbe ütközött a megengedhető külső finanszírozás megszerzése során. A tavalyi évben a Magyar Kormány a Széchenyi Kártya Program MAX (SZKP MAX) keretében próbálta a gazdaságot tovább élénkíteni alacsony, fix kamatozású hitelekkel. 

A Magyar Nemzeti Bank 2023. márciusi Hitelezési folyamatok jelentése alapján 2022. negyedik negyedévéven szigorodtak a vállalati hitelezési feltételek, mely tendencia 2023-ban várhatóan tovább folytatódik.  A szigorítások mellett, 2022. utolsó negyedévében az új kihelyezésű, forintban denominált hitelek átlagos kamatlába 17,99%-re, az euróban denominált hitelek kamatlába átlagosan 3,49%-re emelkedett. A kamatok jelentős emelkedése főleg az 1 és 3 hónapos BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb - Budapest Interbank Offered Rate) kamatláb jelentős emelkedése vezérelte (lásd a lenti ábrán). 

A növekvő infláció, a bizonytalanság és az esetleges recessziótól való félelem hatására a beruházási célú hitelek volumene jelentősen csökkent, az új beruházási hitelkibocsátások mintegy harmada az SZKP MAX keretén belül történt, ami kedvező feltételekkel nyújtott hitelt a KKV szektor számára. A gazdasági bizonytalanság hatására, 2022. során főleg a deviza- és a rövid lejáratú hitelek iránt élénkült meg a kereslet, a vállalati kockázatvállalási kedv is visszaesőben volt.

 

Széchenyi Kártya Program MAX+ tovább folytatódik a kedvező kamatozású hitelprogram a magyar KKV-k számára

A Magyar Kormány 2023-ban is jelentős hitelprogramokkal igyekszik a gazdaságot tovább élénkíteni, köztük a Széchenyi Kártya Program MAX+ (SZKP MAX+) keretében. A hitelprogram a jelenlegi kamatkörnyezethez képest jelentősen kedvező, fix kamatfizetésű konstrukcióval támogatja a magyar KKV szektort: a főleg mikro- és kisvállalkozásokra szabott MAX+ program keretében a vállalkozások a piaci kamatozású hitelekhez képest 13%-os kamatkülönbözetet spórolhatnak meg (lásd a lenti táblában). 

Az SZKP MAX+ jelenleg tervezhető, kiszámítható és ami a legfontosabb, alacsony fix kamatozású hiteleket biztosít a magyarországi KKV szektornak. A kiszámíthatóság a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben kifejezetten előnyös szempontnak számíthat új hitel igénylése vagy finanszírozás megújítása esetén. 

Hitelezési folyamatok jelentés (2023. március) - https://www.mnb.hu/letoltes/hitelezesi-folyamatok-2023-marcius-hu.pdf

Segítünk a döntésben! Keresse szakértőinket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom