Facebook image
Mentés

Gyülekező felhők a magántőkealapok piacán

Bár a magántőkealapok továbbra is meghatározó szereplői a globális pénzpiacoknak, a jelenleg uralkodó pénzügyi és makrogazdasági hatások, néhány sötétebb felhőt is sodorhatnak a szereplők fölé. A befektetők ezért kénytelenek lesznek az eddig jól bevált stratégiai irányokon módosítani, hogy a korábbian tapasztalt hozamokat elérjék, vagy legalább megközelítsék.

A magántőkealapok: meghatározó piaci erő, de enyhén csökkenő dinamizmus

A magántőkealapok (private equity funds; PE) mindig is a cégfelvásárlási piac jelentős szereplői voltak, 2007 óta globálisan megháromszorozódott a magántőkealapok által kezelt pénzek mennyisége (míg 2007-ben 787 milliárd amerikai dollárt tett ki az összeg, addig 2022 júniusában 2331 milliárd dollárt.)*. Ugyanakkor stagnálás jelei mutatkoznak a magántőkealap aktivitások tekintetében: 2022 második felében (Q3)** -- EMEA régióban -- értékben közel 68-70%-kal, volumenben 47-50%-kal estek a számok 2021 hasonló időszakát figyelembe véve

Az RSM Hungary szakértői, az RSM Global Conference-re meghívott néhány magántőkealap képviselőinek kilátásait és várakozásait foglalták össze a jelenlegi hektikus makrogazdasági környezetben.

A globális piacon a magántőkealapok jelenleg több, mint 2300 milliárd dollár* befektetésre váró tőkével rendelkeznek. Ez az összeg a már az alapok számára elkötelezett tőke, amit várhatóan a következő 5 évben el is kell költeniük. A 2022. III. negyedévben a tranzakciók száma [2036 db] és a tranzakciók értéke [€ 244mrd] a Covid-19 előtti szinten [~2300db, ~€ 220mrd értékben (Q4 2019)] mozgott. ***

Gyülekező felhők: szükséges a befektetési stratégia jelentős átalakítása

A jelenleg kialakult piaci és makrogazdasági helyzet miatt (inflációs nyomások, monetáris politikai eszköztárak, energia helyzet, globális kereslet-kínálati viszonyok, államháztartási hiányok stb.),azonban jelentősen átalakulhat a mangántőke alapok befektetési stratégiája:

  • Az érettebb iparágak népszerűbb befektetési célpontok lesznek;
  • A befektetések fókusza a bajba jutott társaságok (distressed),vagy komplexebb tranzakciók felé irányulhat;
  • A jövőben várhatóan meg fog növekedni a vállalati szétválások (carve-out, demerger) száma.
  • Fontos befektetési szempontok lesznek az alapanyag-, energiaárak, valamint továbbra is népszerű a technológia, média és telekommunikációs iparág. 
  • Új, feltörekvő célpont a befektetési piacon az energia, bányászat és közművek iparág (a 10 legnagyobb megkötött tranzakcióból 5 ebbe az iparágba tartozott az EMEA régióban 2022 Q3-ban).
  • A korábbi klasszikus eladási stratégiák beszűkülnek: gyakoribb lehet a magántőkealapok között lebonyolított adásvétel, visszaszorulhat a szakmai befektetők száma, a tőzsdére lépés (mint külső forrásbevonási lehetőség) gyakorlatilag lehetetlen lesz. Ehhez kapcsolódóan a vállalatok forrásigényeinek kielégítése új kihívások elé állítja a cégvezetőket az általános megugró hitelköltségek miatt.
  • Az újonnan alakuló alapok egyre nehezebben jutnak tőkéhez és külső forrásokhoz (bizonytalanságok és kivárások miatt),és így az akvizíciók finanszírozása egyre drágább számukra.

Összességében a magántőkealapok a jelenleg kialakult helyzet miatt kénytelenek új stratégiai irányt követni ahhoz, hogy a korábbian tapasztalt hozamokat elérjék vagy legalább megközelítsék. Azonban a borús kilátások ellenére a magántőke alapok továbbra is meghatározó szereplői a globális pénzpiacoknak. 

További információkért keresse szakértőinket!

* 2022. június - Global M&A Industry Trends: 2022 Mid-Year Update

** Datasite Deal Drivers EMEA Q3 2022

*** Mergermaket
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom