Facebook image
Mentés

Újabb kedvezmények és egyszerűsítések a filmipar hazai adózásában

A 2020-as év komoly kihívás elé állította a filmgyártást. A filmipar számára 2021-es év azonban adózási szempontból pozitív változásokat hozott, a filmtámogatás szempontjából elismert költségeket a filmprodukciók a korábbinál kedvezőbb rendelkezések szerint számolhatják el.

Filmszínészek, stábtagok javadalmazása

A mozgókép törvény szerint a filmtámogatásra csak a Nemzeti Filmirodánál regisztrált filmprodukciók jogosultak. 2019. január 1-jétől a filmtámogatás szempontjából elismert költségekre a jogszabály egy 3 millió forintos korlátot vezetett be, a külföldi és belföldi színészek, stábtagok díjazásának 3 millió forintot meghaladó része csak 50 százalékban volt elszámolható. 

A jogalkotó a Filmtörvény módosításával 2021-től kezdődően jelentősen felemelte ezt az összeghatárt. A 2021. január 1-jét követően benyújtott támogatási kérelmek alapján indult eljárásokban már 12 millió forintos összeghatár áll a filmprodukciók rendelkezésére a közvetlen magyar filmgyártási költség elszámolásánál. Ennél nagyobb összegű javadalmazás esetén közvetlen magyar filmgyártási költségként a 12 millió forint feletti rész 50 százaléka számolható el. 

Filmszínészek és stábtagok egyszerűsített személyi jövedelemadózása

Ez az év releváns változást hozott az egyszerűsített személyi jövedelemadózás tekintetében is.

Azon külföldi illetőségű színészek és stábtagok számára, akik magyarországi filmes tevékenységükre tekintettel külföldről kapták a javadalmazásukat, eddig is lehetőség volt az egyszerűsített személyi jövedelemadózás alkalmazására. Ennek alapfeltétele volt, hogy a színész, vagy a filmes stábtag bármely 12 hónapos időszakban legfeljebb 183 napig tartózkodott Magyarországon, illetve a társadalombiztosítás szempontjából nem minősült belföldinek.

A 2021. január 1-jétől érvényes új szabályozás szerint a Nemzeti Filmirodánál bejelentett külföldi illetőségű színészek és stábtagok magyarországi munkavégzésük után külföldről kapott jövedelmük esetén akkor is választhatják az egyszerűsített személyi jövedelemadózást, ha 12 hónapon belüli itt tartózkodásuk  időtartama meghaladja a 183 napot. Így járhatnak el akkor is, ha egy vagy ha több magyarországi forgatáson vesznek részt. Továbbá az EU-s állampolgárságú magánszemélyek tekintetében már a társadalombiztosítási minősítést sem vizsgálják. 

A Nemzeti Filmiroda csak azoknak a színészeknek, filmes stábtagoknak a bejelentését veszi figyelembe a filmtámogatás szempontjából, akikkel kapcsolatban költségelszámolás kerül benyújtásra. Emellett a bejelentett külföldi színészeknek, stábtagoknak magyar adóazonosító jellel is rendelkezniük kell a támogatás érvényesítéséhez. 

Filmipar és egyszerűsített foglalkoztatás

A filmiparhoz kapcsolódóan egyéb változások is bevezetésre kerültek 2021-ben:

  • Módosultak a filmipari statiszták egyszerűsített foglalkoztatásának szabályai. Nőtt a napi nettó jövedelem keretösszege: 12.000 forintról 18.000 forintra. Ezzel párhuzamosan növekedett a filmes produkció, mint munkáltató által fizetett közteher mértéke is: 3.000 forintról 4.000 forintra.
  • Változott a közvetlen filmgyártási költségek köre. Csak az a költség ismerhető el közvetlen filmgyártási költségként, amelynél a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás teljesítési ideje a gyártási időszakon belülre esik és a számlát legkésőbb a gyártás befejezési időpontját követő három hónapon belül kiállítják. *

Megválaszoljuk adózási kérdéseit!

*Forrás: 2004. évi II. tv. 31/E.§ (3)
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom