Facebook image
Mentés

Brexit: Boris Johnson nyert, az Egyesült Királyság biztosan távozik az EU-ból!

Félve ugyan, de kijelenthető az angol választások eredményének tükrében, hogy az Egyesült Királyság mindenképpen elhagyja az Európai Uniót. Emellett arra is nagy esély van, hogy a Brexit megtörténik január végével.

Brexit-ügyben az elmúlt években egyetlen dolog volt biztos, a bizonytalanság.

Azzal, hogy a konzervatívok nyertek, megvalósíthatónak tűnik a rendezett Brexit forgatókönyve. A kérdés most már csak az, hogy mit is jelent a rendezett Brexit, ugyanis erre a kérdésre még mindig nincs egyértelmű válasz.

Amit azonban tényként lehet megállapítani, hogy a kilépéssel az Egyesült Királyság vámszempontból harmadik országgá válik, és az eddig nem létező, de a Brexit által újra létrejövő EU-Brit határon folyó áruforgalmat export-import forgalomnak tekintjük. Ma még nyitott kérdés, hogy vámokat kell-e fizetni, alkalmazható lesz-e a szabadkereskedelmi övezetben érvényesíthető preferenciális vámtétel, valamint az is kérdés, hogy a határon milyen mélységű vámellenőrzés fog történni. Ezekre a kérdésekre még hosszú tárgyalások eredményeként lehet választ kapni.

Az nem lehet kérdés azonban, hogy a Brexitre fel kell készülni, mégis az elmúlt időszakban ez kevésbé volt megvalósítható, ugyanis senki nem tudta, hogy mire kell készülni. Azáltal, hogy körvonalazódni látszik a Brexit végjátéka, a felkészülés nem halogatható tovább.

Érdemes figyelni a választásokat követő első reakciókat, melyből következtetni lehet a Brexit további alakulására, ugyanis az vitán felül áll, hogy ez a választás a Brexitről szólt.

Bármilyen Brexit forgatókönyv is várható, abban a szakértők véleménye megegyezik, hogy az áru és személyforgalmat érinti majd a változás a leglátványosabban, és legérzékenyebben.

A harmadik országgá válásra nincs korábbi gyakorlat, ilyen eddig még nem történt és az elmélet, amely rugalmas átmenetet feltételez kártyavárként tud összeomlani, amennyiben a határátlépéshez kapcsolódó adminisztrációs folyamatok miatt órákat, napokat várakoznak a szállítmányok. A választással talán közelebb jutottunk egy rendezett Brexit folyamathoz, de ami Brexit ügyben mögöttünk van, az nem táplál sok reményt arra, hogy egy világos, kiszámítható időszak következik, amelyre könnyű felkészülni.    

Aki a rendezett Brexit híve volt, akár gratulálhatna is a választási eredményekhez, de lehet, hogy elhamarkodottan teszi. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom