Facebook image
Mentés

Vészhelyzeti forgatókönyv Brexit ügyben!

Megkezdődött a visszaszámlálás Brexit kapcsán, a rendezetlen körülmények között történő kilépés lehetősége miatt az Európai Bizottság is kiadott egy „vészhelyzeti közleményt” amelyben érinti az alapvető kapcsolódási pontokat Brexit ügyben.

Nincs olyan szakértő, aki meg tudná mondani, hogy az Egyesült Királyság milyen módon hagyja el az Uniót. Még az időpont sem biztos, habár abban egyezni látszanak a vélemények, hogy az utolsó határidő - 2019. október 31. - valóban a kilépés dátuma lesz.

Nem lehet elégszer felhívni a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a Brexit egy olyan esemény az EU történetében, ami még nem volt, és ráadásul, akivel megtörténik az a tagállam az egyik vezető gazdasági hatalom volt az Unióban. 

A Brexit következményeit jelenleg prognosztizálni sem lehet pontosan, azt azonban nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a nemzetközi kereskedelemben, a személy és áruforgalomban káoszhoz-közeli állapotokat fog előidézni

Érdemes az elkövetkező pár hétben a híradások figyelemmel kísérése mellett most már komolyan venni a felkészülést azoknak, akik kereskedelmi forgalmukat illetően érintettek lehetnek, beleértve ebbe a szállítással és szállítmányozással foglalkozókat is.  Egy rendezetlen Brexit – melyre most a legnagyobb esély van – a határellenőrzéseket, ki és belépési vámadminisztrációt, valamint vámteher, köztük import áfa fizetési kötelezettséget von maga után. Ezek olyan kérdések melyekben célszerű a területen járatos szakemberekkel konzultálni.

Hogy mennyire komoly annak veszélye, hogy rendezetlen körülmények között történik meg a kilépés, mi sem mutatja jobban, hogy a napokban az Európai Bizottság is kiadott egy „vészhelyzeti közleményt” amelyben érinti az alapvető kapcsolódási pontokat Brexit ügyben.

Blogbejegyzésünkhöz mellékeljük a Bizottság közleményének magyar nyelvű változatát. 

Kapcsolódó bejegyzéseink

Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

Feliratkozom