Facebook image
Mentés

Cégvásárlásra vagy cégeladásra készül? 8 tipp, amellyel csökkentheti a bizonytalanságokat egy tranzakciós árazás során

A tranzakciók során talán az egyik legfontosabb tényező a vételár körüli bizonytalanság. Ezt a bizonytalanságot csökkentheti egy jól kidolgozott, egyszerre részletes, ugyanakkor áttekinthető üzleti modell, amellyel már jól prognosztizálható egy viszonylagos „fair” cégértéktartomány. Akár cégvásárlást, akár cégeladást tervez egy társaság tulajdonosa vagy menedzsmentje, jó eséllyel szeretné előre látni, hogy milyen vételártartománnyal kalkulálhat a tervezett tranzakció során.

Az alábbi tippekkel mérsékelheti a kiszámíthatatlanságot nemcsak az üzleti modell készítésekor, hanem áttételesen a vételár árazása során is: 

1. Szilárd alapok – dolgozzunk ki egy jól átgondolt üzleti modellt a legjobb gyakorlatként bevált technikák és elvek alkalmazásával, még a tranzakciós folyamatot megelőzően! 

Excel tipp: ne csak egy munkalapon dolgozzunk, legyenek háttértábláink is.

2.A társaság átláthatósága – a pénzügyi üzleti modell a társaság kirakata. Pontossága tükrözi a vállalkozás és a vezetőség üzleti felfogását és gondolkodását. Az üzleti sztorinak világosnak és egyértelműnek kell lennie, amely világosan kiolvasható az adatsorokból és az üzleti modell ből. 

Excel tipp: A mérleg, eredménykimutatás és cash flow táblák hasznosak, de érdemes még további részleteket kidolgozni pl. az árbevétel összetevői táblát is.

3.Az értékelési üzleti modell csak a megfelelő mértékben legyen összetett – legyen átfogó, megfelelően részletes, de ne túlzottan. Mindemellett a modell ne legyen annyira elvont, hogy már-már használhatatlan. 

Excel tipp: Hasznosak a háttértáblák, de 6-8 fölé ne nagyon menjünk, mert követhetetlenné válnak, vagy rendszerezzünk és a kevésbé fontos táblákat tegyük függelékbe;

4.Következetesség – az üzleti modellnek összhangban kell állnia a korábbi és a jelenlegi adatokkal. Bármilyen eltérésnek egyértelműnek és megmagyarázhatónak kell lennie. 

Excel tipp: A modellnek múltbeli és jövőbeli adatokat is kell tartalmaznia. A múlt számai segítik megérteni a trendeket. Szektortól függ, hogy elégséges 2 v. 3 múltbeli számsort bemutatni, de előfordulhat, hogy 5 év adatsorára is szükség lehet.

5.Előrejelzések – ne vetítsünk rá túl konzervatív megközelítésű eshetőségeket a már amúgy is konzervatív előrejelzésekre. Körültekintően járunk el, ha készítünk egy pesszimista, egy bázis és egy optimista verziót. 

Excel tipp: Alkalmazzuk az érzékenységi vizsgálatokat a különböző paraméterek változásainak hatását vizsgálva.

6.KPI-ok összehangolása – egyeztessük össze az üzleti modell KPI*-jait a társaság valós értékmérőivel. (* KPI (key performance indicator) –a legfontosabb mérőszámok a teljesítmény értékelésére)

Excel tipp: A társaság KPI számainak feltüntetése mellett, érdemes a szektort jól jellemző számokat is bemutatni az összehasonlítás miatt, de általános makroökonómiai mutatók is hasznosak (infláció, GDP / fő, reál GDP, CPI stb.)

7.Teljes körű támogatás – dokumentáljuk a modellt, a főbb számításait, feltételezéseit, valamint azt, hogy miként kapcsolódik majd az adatszobában rendelkezésre bocsátott információkhoz. 

Excel tipp: tartalom, elválasztó és hivatkozásokat tartalmazó munkalapok használata növeli a modell komplexitását és „komolyságát”.

8.Pártatlan felülvizsgálat – gondoskodjunk arról, hogy  üzleti modellünket független felülvizsgálatnak vessük alá. Erre független értékelési szakértőt, vagy más független (szakértői) felet is felkérhetünk. 

Excel tipp: Bátran használjunk „check = ellenőrző” sorokat, cellákat a számítások dupla ellenőrzésére.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom