Facebook image
Mentés

Az új technológiák felforgatják a munkaerőpiaci igényeket Európában is

Az új technológiák rohamos terjedése jelentősen megváltoztatja a cégek munkavállalókkal kapcsolatos elvárásait az európai középvállalatok nagy részénél. A munkáltatók az egyébként is szűkös munkaerőpiacon azzal szembesülnek, hogy a jelöltek képzettsége és képességei a kívánatoshoz képest hiányosak, ahogy ezt az EBA friss felmérése mutatja.

Az RSM támogatását élvező European Business Awards (EBA) által végzett felmérés azt vizsgálta, hogy milyen gyorsan gyűrűznek be a digitalizáció és az új technológiák hatásai az európai vállalati szférába és a munkaerőpiacra. 

Új technológiák, növekvő hatékonyság, stabil foglalkoztatás

A cégek működését támogató új technológiába (olyan új szoftverbe, amely jelentős mértékben megváltoztatta a gyártás/szolgáltatás folyamatát, vagy a cég teljesítményét) való befektetések oka az esetek több mint felében a versenyelőny biztosítása, ötödében egy üzleti kihívás kezelése, tizedében pedig a változó piaci környezethez való alkalmazkodás volt.  Miközben a technológia fejlődése megváltoztatta a munkaerővel szemben támasztott igényeket, nem változtatta meg a foglalkoztatottak számát. A válaszadó cégek 77 százalékánál nőtt a termelékenység, ezen cégek harmadánál létszámbővítésre is sor került, 44 százaléknál pedig nem változott a dolgozók száma. 

Új tech-elvárások a munkaerőpiacon is

A felmérés – amelyben több mint 30 európai ország 400 középvállalata vett részt – eredménye cégmérettől és szektortól függetlenül egységesen érzékelteti a technológiai fejlődéshez kapcsolódó kihívást a munkaerő terén. Az európai cégek 62 százaléka szerint az új technológiák miatt változtak elvárásaik munkáltatóként is. A magasabb képzettséget igénylő pozíciók esetében a vállalatok 59 százalékánál megváltoztak a korábbi elvárások. Ráadásul, ahogy arra a kutatás rávilágított, az európai vállalatok 40 százalékánál kihívást jelent az új pozíciók betöltéséhez a megfelelő szakembereket megtalálni. 

A technológiai fejlődéshez a képzésnek is fel kell zárkóznia

A cégek szerint a megfelelő munkaerő megtalálásának problémája többféle okra vezethető vissza. Egyrészt kevés az IT- és szoftverfejlesztő-szakember és az országok szinte mindegyikében hiányzik, vagy nem elégséges a színvonalas képzés és oktatás ezen a téren. Továbbá a piaci korlátok inkább a technológiai és pénzügyi szektorok fejlődését támogatják a hagyományos ágazatokkal szemben. 

A felmérés eredményei egyértelműen alátámasztották, hogy erről a problémakörről már jelen időben kell gondolkodni és mielőbb megoldást keresni. Aggodalomra ad okot, hogy a technológiai változás felgyorsulásával a növekvő versenyképesség pozitív hatásait jelentősen csökkentheti a munkaerőoldal megfelelő képzettségének és készségeinek hiánya. A növekvő eltérés a szükséges és a rendelkezésre álló képzettség között krízist okozhat, amennyiben a munkaerőpiacon érintett felek; a vállalatok, a szabályozó állam és az oktatás nem lép elég gyorsan és nem talál hatékony megoldást. 

Tanulhatunk a legjobbak gyakorlatából – 100 magyar cég is versenyben az EBA-díjakért

Az EBA versenyén pályázó cégek legjobb gyakorlata alapján néhány jó megoldás már látható, így bízunk benne, hogy a majdani EBA győztes európai középvállalatok pozitív példái is segíteni tudják majd ezt a folyamatot. Az EBA első fordulóját követően 100 magyar társaság jutott be a legjobb európai cégek mezőnyébe. Ebből a 100 magyar pályázóból kerül majd ki a magyar nemzeti bajnok, illetve ők esélyesek rá, hogy májusban elnyerjék az EBA 12 idei díjának egyikét, vagy a verseny fődíját. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom