Facebook image
Mentés

Cafeteria – kedvezőtlen és kedvező változások is lesznek

A tegnapi nap folyamán ismertté váltak a cafeteria átalakítás tervének részletes szabályai, melyek egyszerre tartalmaznak kedvező és kedvezőtlen változásokat is.

A jövő évtől a béren kívüli juttatások köre átalakul, így a továbbiakban az alábbiakat lehet e kedvező adózási forma mellett adni:

 1. évi 100 000 forintig pénzösszeget
 2. az eddig ismert SZÉP kártya elemeket összesen 450 000 forint összegig

A béren kívüli juttatásokra vonatkozó kedvező adózási forma – azaz 100 forint nettójuttatáshoz kapcsolódóan 34,51 forint adóteher – azonban összesen csak a 450 000 forintos ún. rekreációs keretösszeg erejéig adózik e kedvező formában. Amennyiben a két juttatási forma összesen meghaladja a rekreációs keretösszeget, az már egyes meghatározott juttatásnak minősül 49,98 forintos adóteherrel.
Kikerül a béren kívüli juttatások közül és csak egyes meghatározott juttatásként adható a későbbiekben – már ha valakinek az ilyen formában megéri:

 • a munkahelyi étkeztetés
 • az iskolakezdési támogatás
 • helyi utazásra szolgáló bérlet
 • iskolarendszerű képzés költsége
 • önkéntes kölcsönös nyugdíj-, egészség-, és önsegélyező pénztárba befizetett munkáltatói, foglakoztatói havi hozzájárulás

Erzsébet utalvány megszüntetése

Szintén kikerül a béren kívüli juttatások köréből az Erzsébet utalvány is, tekintettel az Európai Bíróság februári döntésére. A korábban is szinte készpénzzel felérő juttatásként számon tartott Erzsébet utalvány helyére kerül kissé megemelt összegben a készpénzjuttatás lehetősége.

Önkéntes pénztárak – célzott szolgáltatás

Szintén az egyes meghatározott juttatások között fog adózni az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló törvény előírásai célzott szolgáltatásra befizetett összeg. A célzott szolgáltatások körét a jogalkotó a pénztár és a munkáltatói tag, illetve támogató megállapodására bízza.

Bölcsődei és óvodai ellátás adómentessége

Az eddig adómentesen adható juttatások körében egyetlen, cafeteriát érintő változás jelenik meg. Immár adómentesen lehet nem csak, mint korábbi bejegyzésemben már említettem a bölcsődei szolgáltatás, hanem a bölcsődei ellátás és az óvodai szolgáltatás, ellátás is.

Meglátásaim

 1. Az EB Erzsébet utalványra vonatkozó kedvezőtlen döntését sikerült ellensúlyozni a készpénzjuttatás lehetőségével. Igaz szintén, ha nem is ennyire rugalmas és a munkavállalók számára kedvező megoldást jelenthetett volna az utalvány forgalmazás liberalizálása is.
 2. A korábban többször bejelentett járulékmentes készpénzjuttatás lényegében sajnos nem új elemként, hanem az Erzsébet utalvány lecserélésére szolgál, ezáltal nem éri el a korábban várt célt, hogy bizonyos összeghatárig csökkentse az adóék mértékét, így ösztönözve a vállalkozásokat egy jelentősebb nettó értéket eredményező fizetésemelésre.
 3. A béren kívüli juttatások körének és értékhatárainak módosítása a munkavállalók számára kedvezőtlen következményekkel járhat. Például az a munkavállaló, aki eddig egyszerre vett igényben Erzsébet utalványt és helyi közlekedésre jogosító bérletet, összesen éves szinten  akár több mint 200 000 forint értékben, az eztán már csak a 100 000 forint készpénzjuttatásra számíthat, hogy az eddigi bérlet és Erzsébet utalványból fedezett beszerzéseit finanszírozza.
 4. Társadalompolitikai értelemben talán a legkedvezőtlenebb változás az önkéntes pénztári befizetések kiemelése a béren kívüli juttatások rendszeréből, hisz ez által az öngondoskodás formái egyik legjelentősebb támogatását sorvaszthatja el. Könnyen megjósolható, hogy az önkéntes kölcsönös pénztári befizetések jelentősen csökkenni fognak, még ha az év végi adóból továbbra is rendelkezni lehet.
 5. Pozitívum, hogy az adómentes juttatások köre bővül és a többi eleme fennmarad így továbbra is cafeteria rendszerek kedvelt elemei maradhatnak a lakáscélú juttatások.
  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom