Facebook image

Mint ahogyan azt év eleji bejegyzésemben írtam 2016. május 20-a több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír:

  • Eddig küldhetik vissza a NAV számára az egyszerűsített bevallást választók a NAV által elkészített és általuk kijavított egyszerűsített bevallást.
  • Az adónyilatkozat választására jogosult magánszemélyek (mint ahogyan azt április 28-i bejegyzésünkben bemutattuk) szja bevallás helyett ezen időpontig nyújthatják be a NAV-hoz a 1553ADO jelű nyomtatványt.
  • Azon vállalkozási tevékenységet nem folytató és Áfa fizetésre sem kötelezett magánszemélyek, akik nem éltek, vagy nem élhettek a munkáltatói adómegállapítás, a bevallási nyilatkozat, az egyszerűsített bevallás vagy az adónyilatkozat lehetőségével, de a 2015. évi jövedelmeik után szja bevallásra kötelezettek, azok ezen időpontig kötelesek szja bevallásukat (1553 jelű nyomtatványt) a NAV-hoz benyújtani.

A közelgő határidőre tekintettel április közepén tájékoztatót tett közzé a NAV a március végéig beérkezett mintegy 890 000 Ft 2015. évi Szja bevallás feldolgozásával kapcsolatos tapasztalatairól „Szja-bevallás: ügyelni kell a részletekre is” címmel. A NAV 2016. első 3 hónapjában hibásan benyújtott bevallásokat javarészt már javította – az egyszerű tévesztéseket hivatalból, míg az egyéb hibákat az ügyfelek közreműködésével.
A NAV tapasztalata szerint az szja bevallások kitöltése során az adózók leggyakrabban az alábbi hibákat vétik el:

  • a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás,
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás főlapján nem kerül feltüntetésre sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím,
  • adószámos magánszemélyek nem tüntetik fel bevallásukon adószámukat, csak az adóazonosító jelüket,
  • a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak,
  • a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy hiányzik a bevallásból.

A fenti hibák jelentős része kiküszöbölhető, ha a bevallási nyomtatvány kézi kitöltése helyett a NAV által közzétett ingyenes ún. Általános Nyomtatványkitöltő program segítségével készítjük el bevallásunkat. A programon kívül még az adott (szja bevallás esetén a 1553 jelű, míg adónyilatkozat esetén a 1553ADO jelű) nyomtatvány telepítése szükséges. A program beépített ellenőrző funkcióval ellátott, mellyel a bevallás kinyomtatása előtt kiszűrhető a kitöltési hibák többsége. További előny, hogy az Általános Nyomtatványkitöltő programmal készített bevallásokat az Ügyfélkapu regisztrációval rendelkező személyek elektronikus úton is benyújthatják a NAV-hoz, elkerülve ezáltal a Postán, vagy a NAV ügyfélszolgálatokon való sorban állást.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom