Facebook image
Mentés

Közeleg az idő!

Bevallási nyilatkozat2016. január 1-től a magánszemélyeknek lehetőségük nyílik, hogy a 2015. évben megszerzett jövedelmeik bevallását - bizonyos feltételek esetén- úgynevezett bevallási nyilatkozat alapján a NAV készítse el.

A lehetőséggel csak azon adózók élhetnek, akik a 2015. adóévben:

  • kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól származó belföldön adóköteles jövedelmet szereztek, ide nem értve a munkáltatótól származó kamatjövedelmet, az osztalékból és árfolyamnyereségből származó, a vállalkozásból kivont jövedelmet, illetve az 1 millió forintot meghaladó ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet, valamint az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár által a magánszemély javára jóváírt támogatói adományt, és
  • az adó, adóelőleg megállapítása során tételes költségelszámolással költséget, költséghányadot – a 10 százalékos költséghányad kivételével- nem számolt el, valamint
  • a jövedelméből, illetve az adóelőleg megállapításánál adóalap, illetve adókedvezményt nem érvényesített, és
  • az adójáról rendelkező önkéntes kölcsönös pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot nem adott, és emellett
  • más okból sem köteles adóbevallását az adóhatósági közreműködés nélkül benyújtani.

A fent említett feltételek fennállásáról és az adóhatósági adómegállapítás választásáról a munkavállalónak 2016. február 1-ig írásban kell nyilatkozniuk munkáltatója felé, mely nyilatkozat a 15M30-as nyomtatvány 02. lapjának VI. részében található kódkockába írt X jelzéssel is megtehető.

A nyilatkozattétel időpontjában munkáltatóval nem rendelkező magánszemély a nyilatkozatot az állami adóhatóságnál, az erre a célra rendszeresített 15NY31 nyomtatványon, elektronikus úton vagy papíralapon teheti meg ugyancsak 2016. február 1-ig.

A fent említett határidő jogvesztő, a bevallási nyilatkozat ezt követően nem pótolható.

A munkáltatónak a bevallási nyilatkozatot választó munkavállalókról a január havi 1608-as számú bevallásában 2016. február 12-ig adatot kell szolgáltatnia a NAV részére.

Amennyiben a NAV a nyilvántartásában szereplő adatok alapján megállapítja, hogy a magánszemély nem volt jogosult a bevallási nyilatkozat megtételére, e tényről az adó megállapítását megelőzően a magánszemélyt határozatban tájékoztatja.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom