Facebook image
Mentés

A 2016-os ÁFA változásokat is tartalmazó törvényjavaslatot parlamenti vitára bocsátották

Új teljesítési időpont szabályok lesznek az időszakos elszámolású ügyletekre. Az új javaslat szerint a korábbi úgynevezett „harminc napos szabály” „hatvan napos szabályra” módosul, amennyiben a javaslat elfogadásra kerül.

2016. január 1-től az időszakos elszámolású ügyletek (pl. bérleti díjak; havi, negyedéves vagy éves elszámolású díjak, időszakonkénti havi számlák) teljesítési időpontja nem a fizetési határidő lesz (ahogy korábban). Az új szabály szerint a teljesítési időpont az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja lesz. Az ÁFA törvény két kivételt fogalmaz meg ez előbbi főszabály alól.

 • Amennyiben a számla vagy nyugta kibocsátásának időpontja megelőzi az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját és az ellenérték megtérítésének esedékességét is, a teljesítési időpont a számla vagy nyugta kibocsátásának időpontja lesz.
 • Ha az ellenérték megtérítésének esedékessége későbbi, mint az időszak utolsó napja, a teljesítés időpontja az ellenérték megtérítésének esedékessége lesz figyelemmel arra, hogy az legfeljebb az időszakot követő hatvanadik nap (és nem harmincadik, mint a korábbi javaslat szerint); azaz a teljesítés időpont legkésőbb az időszak utolsó napját követő hatvanadik napon lesz.

Gyakorlatban ez az jelenti, hogy leggyakrabban az alábbi három eset fordulhat elő a vállalkozásoknál:

 • Előre számlázás esetén (a számlakibocsátás és a fizetési határidő is megelőzi az időszak utolsó napját),az áfa fizetési kötelezettség a számla kibocsátásakor keletkezik: lényegében előrébb kerül a 2015-ös szabályokhoz képest.
 • Kevesebb, mint hatvan napos fizetési határidővel történő számlázás esetén (az időszak utolsó napjához viszonyítva) az áfa fizetési kötelezettség a fizetési határidő napja lesz, ami lényegében megegyezik a 2015-ös szabályokkal.
 • Hatvan napos vagy több mint hatvan napos fizetési határidővel történő számlázás esetén (az időszak utolsó napjához viszonyítva) az áfa fizetési kötelezettség az időszakot követő hatvanadik napon lesz, az áfa fizetési kötelezettség ebben az esetben is hamarabb lesz, mint a 2015-ös szabályok szerint.

Az új szabályok így a vállalkozások likviditási helyzetére is hatással lesznek, mert az adófizetési kötelezettség hamarabb keletkezik. Javasoljuk, hogy minden vállalkozás vizsgálja felül szerződéses jogviszonyait és vállalatirányítási rendszerét, hogy az új megváltozott magyar ÁFA szabályoknak meg tudjon felelni.

Egyéb változások

 • Azok a vállalkozások, amelyek csak és kizárólag azért lennének kapcsolt vállalkozásnak, mert a Magyar Állam vagy helyi önkormányzat közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással bír bennük, nem lesznek kapcsolt vállalkozások.
 • Az adómentes légi személyszállítás nyújtása esetén a kötelező számlakibocsátási kötelezettség megszűnik. Amennyiben az igénybevevő ezt kifejezetten kéri az adóalanytól, a számlakibocsátási kötelezettség továbbra is fennáll.
  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom