Facebook image
Mentés

Családi adókedvezmény

A korábbiakban többször vitatott, a családi adókedvezmény érvényesítése érdekében tavaly hozott rendelkezések módosítását kívánja egy kormánypárti képviselők által beterjesztett képviselői indítvány. 

A 2015. augusztus 28-án az Országgyűlés elé terjesztett, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) módosítását illetve ehhez kapcsolódóan az adózás rendjéről szóló 2013. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) kiegészítését tartalmazó törvényjavaslat célja, hogy a magánszemélyek adminisztrációs terheinek csökkentése mellett kellő felkészülési időt biztosítson a családi kedvezmény érvényesítéséhez szükséges adóazonosító jel kötelező használatát előíró jogszabályhelyek alkalmazására.

Az Szja tv. hatályos 84/ZS. § (5) bekezdése értelmében a családi kedvezmény igénybevételéhez az eltartott (kedvezményezett eltartott) adóazonosító jelét a 2015.12.31-ét követően adott adóelőleg nyilatkozatokban kötelezően fel kell tüntetni.

A törvényjavaslat - a kellő felkészülési idő biztosítása érdekében-e rendelkezés alkalmazásának egy évvel későbbre történő halasztását javasolja, azaz a családi kedvezmény igénybevételéhez az adóazonosító feltüntetését csak a 2016. évről készített adóbevallás, munkáltatói adómegállapítás, valamint a 2017. évben leadott adóelőleg nyilatkozatok vonatkozásában tenné kötelezővé. A javaslat szerint ezen időpontot megelőzően adóazonosító jel hiányában továbbra is elegendő lenne az eltartottak, kedvezményezett eltartottak természetes személyazonosító jelének és lakcímének megadása.

A törvényjavaslat adminisztratív terhek csökkentését célzó 2. paragrafusa az Art. hatályos rendelkezéseinek kiegészítését javasolja, azzal, hogy előírná az adóhatóság számára, hogy 2016.07.01-ig hivatalból állapítsa meg az adóazonosító jellel nem rendelkező, 25. életévüket 2016.12.31-ig be nem töltő állampolgárok adóazonosító jelét. A javaslat értelmében az adóhatóság e magánszemélyek adóazonosító jeléről annak megállapítását követő 45 napon belül lakcímére értesítést küld, és 2016.11.30-ig hatósági igazolványt állít ki.

A törvényjavaslatba foglaltak bevezetése nemcsak a magánszemélyek számára jelentene könnyebbséget, de az adóhatóság számára is megfelelő időt biztosítana arra, hogy a tömegével beérkező egyedi kérelmek feldolgozása helyett strukturáltabban eljárási szabályok alkalmazása mellett állapítsa meg a magánszemélyek adóazonosító jelét.

kapcsolódó bejegyzés – változás az adóazonosító jel használatában

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom