Facebook image
Mentés

Társasági adó – tovább tolódik az egykulcsos tao bevezetése?

Már jövőre is érkezik egy fontos változás, amely jelentősen növelheti a nemzetközi jelenláttel bíró magyar vállalkozások adóterhét, 2016-tól ugyanis a külföldi telephelyen keletkezett jövedelmeket is figyelembe kell venni a magyarországi adó kiszámításakor.

A 2011-ben elfogadott Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény 2015. január 1-től kívánta egységesíteni a társasági adó adómértékét. A beterjesztett T/4884. számú törvényjavaslat, mely Magyarország 2016. évi központi költségvetésének megalapozásáról szól immár csak 2020. január 1.-én léptetné hatályba az 500 millió Ft adóalapnál többel rendelkező vállalkozások számára vélhetően kedvező irányú változást.

A T/4741 számú törvényjavaslat, mely az adózással összefüggő egyes törvények módosítása céljából került beterjesztésre – többek között ez tartalmazza a növekedési adóhitel bevezetését is –, immár kellemetlen meglepetést is okozhat a legnagyobb magyar vállalatok egy részének.

A törvényjavaslat eddig kevésbé hangsúlyos rendelkezése szerint egyes, nemzetközi jelenléttel is bíró magyar vállalkozásoknak a magyarországi adójuk kiszámításakor figyelembe kell venniük a külföldi telephelyükön, fióktelepükön keletkezett jövedelmüket is.  Ez a szabály azokban az esetekben érvényesülhet, amikor az egyes államokkal kötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények ezt lehetővé teszik. Ilyen többek között Németország, Egyesült Államok, Olaszország, Egyesült Királyság, vagy éppen Szlovákia.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy míg korábban csak a magyarországi jövedelmük alapján dőlt el, hogy alkalmazni kell-e a 19 százalékos adókulcsot, addig jövőre már a külföldi fióktelepük, telephelyük jövedelmével együtt kell meghatározni, hogy az együttes adóalap eléri-e az 500 millió Ft-ot. Igaz a külföldről származó jövedelem továbbra sem adózik hazánkban, de az ún. progresszív mentesítés következtében -  hasonlóan a korábbi több kulcsos személyi jövedelemadó (szja) esetén már ismert jelenséggel - előfordulhat, hogy a teljes magyarországi  jövedelem a magasabb adókulccsal, jelen esetben 19 százalékkal adózik. Az új rendelkezések hatására az érintett magyar vállalkozások társasági adóterhe 45 millió Ft-tal is növekedhet éves szinten. Amennyiben ez a szabály hatályba lép a magyar vállalkozásoknak érdemes lesz átgondolniuk a külföldi terjeszkedés során alkalmazott stratégiájukat!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom